IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискове и странични ефекти при ринопластиката

12 октомври 2012 06 40

Какво трябва да знаете преди подобен вид хирургическа интервенция

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ринопластиката представлява операция на носа. Като при всяка хирургическа интервенция и при ринопластиката съществуват някои рискове и странични ефекти, които обаче са сравнително редки. Всъщност само 5% от пациентите срещат някакви усложнения след операция на носа.

Рискове на операцията:

- хематоми или прекомерно кървене;

- белодробна емболия;

- инфектирани рани;

- нежелана реакция към анестезията;

Рискове след операцията:

-намаляване или промяна в обонянието;

- понякога може да настъпи промяна и във вкусовите характеристики, известна като „анозмия“;

- запушване на носa;

- ринит – възпаление на носа, което може да причини сърбеж, подуване и кихане;

- белези в основата на носа;

- спукване на малки кръвоносни съдове на повърхността на кожата;

- неуспешна ринопластика, която налага повторно опериране;

Все пак изборът на добър хирург значително намалява възможните рискове и странични ефекти при операцията на носа. Консултациите преди ринопластиката са времето, в което пациентите могат да задават своите въпроси да споделят притесненията си, включително за рисковете, ползите и страничните ефекти. Също така при стриктно спазване на пред и следоперативното лечение, значително се намалява рискът от евентуални усложнения.

Странични ефекти

В допълнение към здравните рискове, свързани с ринопластиката, има и редица потенциални, но краткосрочни странични ефекти. Те зависят най-вече индивидуално от всеки пациент.

1. Болки след операция

Тъй като ринопластиката включва обширни промени на носните кости и хрущяли, нормално е пациентите да изпитват болка и дискомфорт след операцията. Обикновено болката не е непоносима и болкоуспокояващите лекарства са достатъчни, за да я прикрият. За хора, които са по-чувствителни на болка, лекарят може да предпише по-силни медикаменти.

2. Подуване

Един от най-често срещаните странични ефекти при ринопластиката е подуване около очите и носа. Отокът е най-забележим дните след операция, но изчезва след около две седмици. Може да има малко подуване и до шест месеца след ринопластиката. Окончателните резултати след операцията на носа се виждат най-добре след около една година.

3. Натъртване

Степента на синини, които пациентът ще получи, варира от чувствителността на неговата кожа и самата операция. Обикновено синини се появяват около зоната на очите и траят до десет дни. Синините не се смятат за признак за някакви усложнения, но пациентът задължително трябва да следи състоянието си първите няколко дни след операцията. Ако нещо изглежда необичайно, вашият лекар трябва да ви посъветва какви мерки да вземете. Не забравяйте, че за възстановяване след ринопластика са необходими най-вече време и почивка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

TriA ( преди 8 години )
Добре е и хората да бъдат информирани от голяма вероятност на инфекции, с които могат са се сдобият след ринопластиката. Нещо много често срещано!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар