IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаете за ботокса

30 октомври 2012 13 40

10 неизвестни факта за ботокс терапията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ботоксът е вещество, което се използва главно в естетичната медицина. Най-често чрез ботокс хората искат да подобрят вида си, като изгладят кожата и прикрият белезите на времето. Нови проучвания доказват също, че ботоксът може да помогне в борбата срещу сенната хрема. Макар терминът „ботокс“ да е широко разпространен, все още има някои неизвестни факти за веществото. Ето и кои са те:

1. Ботокс е търговското наименование на ботулиновия токсин. Той е направен от бактерията Clostridium botulinum и е един от най-силните невротоксини.

2. Ботулизмът е рядко срещано заболяване, което действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект. Обикновено хората се заразяват с него от инфектирана храна. Ботулизмът се причинява от същата бактерия, от която се извлича и ботоксът. При ботокс инжекциите обаче, количеството вещество е толкова малко, че няма опасност от заболяване.

3. Както казахме, ботоксът може да се използва и в други области, освен в естетичната медицина. Инжекциите с ботокс могат да бъдат полезни за хора, които имат мускулни спазми, благодарение на тях движението на човек може да стане по-лесно и може да се намали болката.

4. Ботоксът може да се използва и при хора, които имат проблеми с изпотяването. Пациенти, които имат свръхактивна потна жлеза, могат да се възползват от ефекта на ботокса. Той се инжектира в потните жлези, за да блокира временно действието им.

5. Инжектирането с ботокс не е опасна процедура. Много случаи с негативни последици са в следствие на лечение с некачествен продукт. Подлагането на неодобрени медицински процедури може дори да застраши живота на човек. Регистрирани са около 50 смъртни случая в следствие на лечение с „фалшив“ ботокс.

6. Да повторим отново – ботокс процедурите са безопасни, когато се извършват от компетентно медицинско лице, което работи с качествени продукти. Имайте предивд, че ако сте бременна или имате алергия от яйца, трябва да се въздържате от подобна процедура, тъй като рисковете за вас са по-големи.

7. Рядко срещани, но все пак възможни странични ефекти на ботокс инжектирането са: подуване, посиняване, симптоми на настинка и незначително кървене на мястото на инжектиране. Имайте предвид, че дори някои от тези странични ефекти да се появят, те няма да траят повече от няколко дни.

8. Ботоксът може да бъде използван с дермални филъри, за да се повдигне и стегне кожата. По този начин се предотвратяват и прикриват бръчките. Това е един вид алтернатива на лифтинга на лицето, затова и понякога процедурата е наричана „течен лифтинг на лицето“. Тя е по-евтина и не толкова болезнена, колкото класическата ботокс процедура.

9. Сравнително лесно е да се закупят ботокс инжекции, стига лицето да има медицинско свидетелство. Затова внимателно проучвайте лекаря, на когото ще се доверите за процедурата. Обикновено дерматолозите и пластичните хирурзи са най-опитни.

10. Ботоксът може да помогне и в борбата с мигрената и главоболието. Достатъчно е да се инжектира малко количество от веществото в челото и пациентът няма да изпитва повече болка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари