IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колагенови напитки? Ефективни ли са и гарантират ли вечна младост?

2 ноември 2012 07 00

Възможно ли е колагенът да достига до кожата на лицето по-бързо, ако се пие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Усилената реклама на колагенови напитки претендира, че те са десетки пъти по-ефективни от кремовете и хапчетата, съдържащи протеина

Жените са готови да направят почти всичко, за да се отърват от бръчките или да предотвратят тяхната проява, когато моментът наближи. Напоследък все по-модерно е да се търсят начини, които изключват инжекции, кълцане и други по-инвазивни процедури, които са болезнени и отнемат време.

Някои специалисти усилено коментират, че колагенът в напитките е най-ефективното решение за опъване на кожата и се задържа доста дълго в организма – около осем седмици. Когато човек се замисли логично обаче, това няма как да се случи. Най-малкото, защото той е протеин, който се усвоява от храносмилателната ни система.

Всичко, което се яде или пие, се усвоява най-напред в стомаха и след това в тънките черва с помощта на мощни храносмилателни ензими. Тяхната задача е да раздробят сложните молекули на протеини, какъвто е и колагенът и малките частици от тях да навлязат в кръвообращението през чревната стена.

Всеки храносмилателен процес, който може да преработва месо, преработва и колаген. И след това той вече не е колаген, раздробен на частици. Така че няма как колагеновите напитки да го доставят директно до кожата и той да я поддържа млада, пише в. Mirror.

Привържениците на напитките, които съдържат колаген, се уповават на теорията, че те са 50 пъти по-ефективни от всички кремове и хапчета, в които участва протеинът. Към настоящия момент няма доказателства, че колагеновите кремове предпазват от стареене, нито лосионите и други сходни продукти.

Колагенът е сложен протеин и е основополагащ за много от важните органи в организма ни казва д-р Сам Бънтинг. И да, с възрастта количеството му в организма ни намалява. Пушенето и излагането на слънце ускоряват този процес, но ние не можем лениво да се надяваме, че с някакви си хапчета и мазила бързо ще попълним липсите му в тялото ни. По-разумно е да поддържаме ежедневни грижи за кожата си, като се мажем със слънцезащитни продукти, не прекаляваме с цигарите (или въобще не ги консумираме) и забравим за солариумите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари