IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бруталната истина, криеща се зад зоопарковете

16 юли 2015 08 52

Снимки, илюстриращи света на затворените диви животни

Снимка: Devin Mitchell

Снимка: Devin Mitchell

Често използваме израза „свободен като птица“, защото за птиците няма ограничения – те могат да прелитат хиляди километри, да се издигнат нависоко в небето, да се реят и да наблюдават земята под себе си като сякаш под микроскоп.

Само че това важи за птиците, които не са затворници. Много от тях нямат щастието да летят свободно в небето, тъй като са затворени в зоологически градини в различни части на света.

В последните години неведнъж е поставян въпросът не само за условията, в които живеят животните-затворници, а и етичната страна на идеята за съществуването на зоопарковете изобщо. Забавлението за хората може да бъде истински ад за животните там.

На това мнение е и американският фотограф Девин Мичъл, който решава да направи цяла поредица от снимки, озаглавена „Лица на природата“. За проекта си той използва цифрови техники, с които трансформира хора в различни диви животни.

За да се предаде по-добре усещането за лишаване от свобода и ограниченията, на които са изложени обитателите на зоологическите градини, „моделите“ покриват половината от лицата си.

„Чудех се: тези животни вероятно се чувстват така, сякаш не само не могат да говорят, но и могат да видят само половината от света около тях“, споделя Девин. Той разкрива още, че идеята му за проекта дошла след посещение на зоопарк, където видял слон, люлеещ се напред-назад и чието поведение много наподобявало държанието на човек, затворен в психиатрично заведение.

„Аз вярвам в зоологията, научните изследвания, етологията и рехабилитацията на животни. Аз просто не разбирам защо те не могат да бъдат държани в свободна среда, в резервати, където няма огради, дълги десетки километри. Хората трябва да са тези, които преминават през резерватите в допълнително подсигурени превозни средства, а не както сега“, завършва фотографът.

За да се докоснете повече от неговата идея и проект, разгледайте нашата галерия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари