IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите въпроса преди всяка покупка

3 юни 2014 06 39

„Ще стана ли по-добър човек?“ е един от тях

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В нашето консуматорско общество малко хора си задават въпроса за реалната необходимост от която и да е покупка. Ако се съмнявате в това струва ли си да се лишите от определена сума пари заради някаква стока или услуга, добре е да си зададете точно три въпроса, които ще улеснят решението ви, а също и живота ви. Ако отговорите положително дори на един от тях, покупката навярно ще ви донесе радост.

Как всъщност работи това правило на практика? Кои покупки ни правят щастливи и кои ни носят разочарование? Това е т. нар. психология на парите, която изучават в резюме служителите от висши мениджърски нива. Ето кои са трите въпроса, които трябва да си задавате преди всяка покупка!

1. Помага ли ви тази покупка да станете по-добри хора?

Вместо да пилеете парите си за задоволяване на няколкоминутна суета, старайте се да ги вложите в нещо, което ще помогне да се гордеете със себе си – това ни прави по-щастливи. Вложените в билет за театър, за изложба или в карта за фитнес пари намират своето оправдание. Те помагат да разширим кръгозора си, да се грижим за здравето и кондицията си, както и да подобрим психическото си състояние.

2. Какво значение има за вас избраната стока или услуга?

Струва ли си да „влагате“ в т. нар. статусни вещи, само за да обозначите „положението си в социалната стълбица“? Еуфорията от подобни покупки бързо отминава. Далеч по-разумно е да купувате нещо, което не да показва превъзходството ви над другите, а да ви помогне да бъдете част от тях. Нещо, което ще ви направи част от общност. Контактите с хора от тази общност са истинското ви богатство.

3. Ще ми помогне ли придобивката да постигна определена цел?

Друг вид успешни покупки са тези, които ни помагат да забавим хода на времето. За всеки отделен човек това е различно нещо в зависимост от съответните му интереси. Някои спират времето с увлечение като пъзел, други с музикален инструмент, трети с пособия за спорт. Защо имате нужда от подобни покупки, които ви карат да забравите за времето? Те помагат да се чувствате част от потока на енергията на Вселената. Според психолозите това състояние се характеризира с максимална инвестиция на вниманието в това, което правите и именно то ви носи усещане за щастие.

За съжаление често ние се опитваме да бъдем щастливи, но не помръдваме от мястото си. Оформили сме се под влияние на еволюцията (навици, самосъзнание...) и поради тази причина сме наследили и ненаситността на нашите прадеди. Искаме да имаме повече и повече, за да имаме по-висок статус и повече вещи, които да предадем на следващото поколение. Но може би е по-важно да търсим истинската радост и наслада в нещата, които придобиваме. А най-важното е да открием кое ни прави наистина щастливи! Едно е сигурно – на гените ни им е все едно дали ни носят радост тези с труд придобити „възнаграждения“, когато ги получаваме.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
глупости! влюбваш се в нещо и си го купуваш! аз така правя!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар