IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да изберем ягодите през топлите месеци?

15 юни 2016 05 00

Вкусни, полезни и нискокалорични

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Топлите месеци са особено жадувани от всички нас и то не само заради хубавото време, а и заради богатия избор на сезонни плодове и зеленчуци. А откакто Ким Кардашян призна, че кара само на ягоди по няколко дни в месеца, този сочен плод придоби още по-голяма популярност.

Ягодите са подходящи на трапезата ви не само заради малкото калории (100 г ягоди имат 32 калории)! Те съдържат много повече витамин С от цитрусите и това ги прави чудесна превенция за настинки.

Според Американската Асоциация на раково болните пък ягодите намаляват риска от рак на стомашно-чревния тракт и като цяло хората, които консумират в големи количества плода, са по-малко застрашени да хванат всички видове рак.

Ягодите са богат източник на антоцианини, които им дават яркочервения цвят и антиоксидантните свойства. Една порция от ягоди – около осем средно големи ягоди – е с високо съдържание на фибри и калий. Консумирането на храни, които са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, намалява рисковете от хипертония и инсулт.

Ягодите са най-ценни, когато са консумирани сурови. Може да декорирате различни десерти и салатата си с тях или просто да ги атакувате в купата, след като са внимателно измити.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари