Като цяло лечението с импланти е с доста прогнозируем резултат – успеваемостта е около 96-98 %. А при добре планирано и извършено лечение, имплантът ще ви „служи" цял живот.

Ако се страхувате, че той може по някакъв начин да навреди на тъканта или на околните зъби – недейте! Има някакъв необясним страх, че имплантът може да стопи костта около себе си. Напротив!

Малко хора си дават сметка, че там, където липсват зъби, челюстта започва да атрофира. Както всеки орган в организма, така и челюстната кост, при загубване на функцията си в обеззъбената зона, започва да атрофира и това прогресира с около половин милиметър на година. Така че имплантът не само, че не стопява костта, но напротив спира тази костна атрофия, тъй като се възстановява функцията на челюстната кост. В този смисъл освен комфорта от лечението с имплант, което дава възможност на пациента да носи една стабилна, фиксирана и добре изглеждаща конструкция, имплантът има и лечебна функция – спира костната атрофия.

Хигиената след поставяне на имплант

Имплантите са обградени от венец, за който трябва да се грижите добре. Непочистената дълго време плака в близост до венеца причинява възпаление и кървене. Евентуално може да се появи кървене и при четкане. Състоянието, при което венецът около импланта се възпалява и кърви, се нарича периимплантен мукозит.

Лошата орална хигиена не е единствената причина, която може да доведе до възпаление около импланта. Дизайнът на възстановяването върху импланта може да бъде предпоставка за трудно почистване. Това води до бързо натрупване на плака и зъбен камък, което възпалява венеца, който е зачервен и болезнен. Така се получава порочен кръг – пациентите избягват да почистват болезнения венец, който пък се възпалява още повече от непочистената плака.

Ако случаят е такъв, лекарят може да промени формата на възстановяването, като го направи достъпно за почистване. В краен случай може да се наложи подмяна на възстановяването.

Когато причина за възпалението е неадекватната хигиена от страна на пациента, се налага да се предприемат няколко стъпки, за да се предотвратят по-сериозни проблеми. На първо място трябва да се уточни, че добрата хигиена около импланта е нещото, което гарантира дългосрочния му успех. Със специални инструменти се почиства около импланта, правят се промивки около венеца с антисептичен разтвор. Ако възпалението е по-сериозно и има образуван дълбок венечен джоб около импланта, може да се наложи прием на антибиотик за определено време.

Ако възпалението на венеца около импланта продължи дълго време има риск да се засегне костта около импланта. Това състояние се нарича периимплантит. То не се различава много от състоянието, при което дългосрочното възпаление около естествените зъби води до стопяване на костта около тях – пародонтит (пародонтоза).
В редки случаи стопяването на костта около импланта е толкова напреднало, че да се наложи да се възстанови костта и да се подмени имплантът.

Повечето от тези проблеми могат да бъдат избегнати с 10 минутни хигиенни процедури два пъти дневно. Редовните визити за контролни прегледи при вашия имплантолог също предотвратяват развитието на сериозни усложнения с имплантите.

Най-простите методи на устна хигиена са най-ефективните. Ежедневната хигиена включва следните неща:

Четкане

Зъбната плака е среда за развитието на бактерии, които причиняват инфекция. Когато имате плака по зъбите, по протетичните надстройки на имплантите си, или където и да било другаде в устата си, считайте че сте отворили широко вратата за потенциално развитие на инфекции. Четкането е първата ви защитна линия срещу тези инфекции. Използвайте средно-твърда четка за зъби да почиствате естествените си зъби, венците и конструкциите върху импланти.

Четкайте сутрин, след всяко ядене и особено вечер. През нощта естественото почистване на устната кухина от слюнката не е ефективно и се образува плака, така че вечерното миене е от особено голяма важност. Труднодостъпните за почистване с обикновената четка места могат да бъдат почистени с помощта на междузъбна четка.

Снимка: Dreamstime

Почистване с конец

Използвайте конец за зъби, за да почиствате местата, които дори и с най-усърдното четкане не можете да достигнете. За почистването на мостови конструкции върху импланти, използвайте специален конец, който ще ви бъде препоръчан от вашия имплантолог.

Жабурене с вода за уста

Жабуренето с вода за уста след четкането и почистването с конец премахва напълно плаката, която сте почистили. Антибактериалните води за уста (които съдържат хлорхексидин) предлагат допълнителна защита срещу бактериите, които живеят в устата ви.

Ако желаете можете да използвате орални душове за допълнително почистване, но трябва да внимавате с тях – силата на водата трябва да е настроена на най-ниската степен и не трябва да ги насочвате директно към венеца.

Цялата процедура по почистването на устата и имплантите ви не отнема повече време от слагането на грим, направата на прическа или бръсненето да речем.

Силата не е правилният начин

Въпреки че надстройките върху вашите импланти са направени от метал, те също могат да бъдат надраскани, ако влагате много сила при почистването им. Драскотините създават перфектни условия за развитието на бактерии. Поради тази причина трябва да избягвате инструменти или техника на почистване, при която можете да ги надраскате. Вие, като пациент В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не бива да използвате метален инструмент за почистване около имплантите. Клечките за зъби също трябва да бъдат избягвани.

Влагането на прекалено много сила при четкане или почистване с конец може да нарани венците ви и по този начин да предизвика възпаление. Когато става въпрос за поддръжка на дентални импланти, двете думи, на които трябва да се обърне особено внимание са: „цялостно" и „внимателно".

Снимка: Dreamstime

Наблюдение

Бъдете наблюдателни!
Вие най-добре може да забележите, ако нещо не е наред с вашите импланти. Наблюдавайте състоянието на венците си, докато извършвате рутинната устна хигиена. Всякакво кървене от тях по време на четкане и почистване с конец не е нормално и може да е първият белег на възпаление около импланта. Зачервяването и отока на венците са други признаци на възпаление.

Ако усетите раздвижване или болка в областта на имплантите ви, това може да означава, че има проблем с тях. Ако докато почиствате зъбите си забележите някой от гореспоменатите проблеми – трябва незабавно да се обърнете към вашия имплантолог. В никакъв случай не чакайте до следващия контролен преглед.

Ходете редовно на контролни прегледи при вашия имплантолог


Много важна част от поддръжката на вашите импланти са контролните прегледи при вашия имплантолог. По време на тези прегледи обикновено се прави професионално почистване на вашите зъби и около имплантите.

Освен това вашият лекар проверява състоянието на венците и костта около вашите импланти, както и стабилността и целостта на системата имплант-надстройка-коронка. Ако носите протеза върху импланти се налага подмяна на задържащото протезата устройство с ново през определен период от време.