IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаете за зъбните импланти

9 май 2013 10 40

Липсващият зъб (или зъби) може на 100% да бъде заместен от изкуствената конструкция, която няма да усещате като чуждо тяло в устата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зъбите са една от най-здравите части в човешкото тяло. Но за да се радва човек по-дълго на бели и здрави зъби, трябва да спазва необходимата хигиена, чрез която да съхрани всеки един от елементите на тялото, лицето и устата си.

Проблемите със зъбите, които могат да причинят дискомфорт на индивида са различни. Някои се оправят с пломба, други с коронка, а трети с фасети или мост. Тогава обаче, имаме зъб или част от него, който просто се „облича" с различен материал, така че да бъде защитен и естетически да изглежда красиво. Какво се случва, когато зъбът е тотално разрушен и се налага да бъде отстранен?

Един от специалистите по имплантология у нас е д-р Бранимир Кирилов. Той е създател на стоматологична клиника Medical Dent и от години заменя липсващи зъби с качествени импланти.

И тъй като хората все още не знаят в детайли какво точно представляват имплантите, как се поставят и поддържат, той любезно ни разказа повече за тях.

Денталната имплантология е средство за лечение при пациенти, които по една или друга причина са загубили някои от своите зъби. С помощта на дентални импланти могат да бъдат възстановени както единични липсващи зъби, така и да бъдат решени случаи, при които липсват група зъби – при пациенти, които ползват различни частични протези. Пациенти, при които има пълна загуба на зъби също подлежат на лечение с импланти.

Денталният имплант представлява малко метално конусче във формата на винт, който служи за заместител на зъбния корен. Хирургично поставената основа в челюстната кост, играе ролята на стабилна опора за поставената върху нея надстройка (абатмънт). Върху тази надстройка се поставя короната и тогава зъбът окончателно е възстановен.

Снимка: Dreamstime

Съвременните импланти са изработени от висококачествен титан - биологично поносим метал, притежаващ изключителни механични качества. Той не се разпознава като антиген от тялото и изключително рядко може да бъде „отхвърлен" от организма.

Имплантите биват еднокомпонентни и двукомпонентни. При първите свързващият елемент към зъбната коронка е излят заедно с тялото на импланта, а при двукомпонентните са разделени, за да се гарантира липсата на натоварване за импланта през оздравителната фаза.

Преди да се постави имплантът се извършва рентгенологично изследване. В клиника Medical Dent се използва система за 3D навигация и изработване на хирургичен шаблон за максимална прецизност при поставянето на импланта.

Следва процес за оформяне на място за поставянето на импланта, на правилната позиция и самото му поставяне. Имплантирането се извършва под локална анестезия на хирург или под обща упойка по желание на пациента.

За период от 2 до 6 месеца зъбният имплант се интегрира в костта, след което се пристъпва към поставяне на необходимата конструкция – коронка, мост или протеза.

Имплантът трябва да бъде поставен на определени разстояния от наличните зъби, да бъде достатъчно далече от канала на долната челюст, както и от синуса. В същото време е необходимо да има достатъчно кост, която да го обгражда и поддържа.

Преди поставянето на импланта се извършва щателен преглед, в който се разглежда цялостното здраве на устата. Ако има някакви кариеси, проблеми с венците (пародонтит или гингивит), те трябва да бъдат излекувани преди да се премине към процедурата за поставяне на импланта.

Важно условие е да се преустанови пушенето. Необходима е предварителна подготовка за изграждане на костна маса, ако такава не е достатъчна.

Снимка: Dreamstime

Може ли тялото да отхвърли импланта?

Имплантът не предизвиква имунна реакция от организма, тъй като титанът е индиферентен - т.е. организмът не го разпознава като антиген (чуждо тяло).

Ако възникне проблем, той ще бъде свързан с биологията на тъканите. Имаме епителна тъкан, която е венецът и съединителна тъкан, която е костта. Тези тъкани заздравяват различно бързо. Епителната тъкан – венецът заздравява доста по-бързо – за около две седмици, а костта за около 30-40 дни. В процеса на заздравяване заздравяващата тъкан произвежда млади клетки.

Понякога клетките на венеца минават между импланта и костта и се получава така, че имплантът няма връзка с костта и е "тапициран" от венеца – това е т.н. отхвърляне на импланта. Но тук не става въпрос за отхвърляне под формата на имунна реакция, както примерно при трансплантиран бъбрек или сърце, а за природа и скорост на заздравяване на тъканите.

Нормална практика в този случай е неуспешният имплант да се отстрани. В клиника Medical Dent в този случай се прави реинплантиране за сметка на клиниката.

„До момента аз не съм имал случай, който да не е доведен до успешен край – т.е. това, което е планирано в началото на лечението, да не бъде завършено. Страхът от недостатъчен обем кост и костна загуба също вече е неоснователен, тъй като технологиите са достатъчно напреднали и имплантологията в днешно време разполага с огромни възможности относно увеличаването на костния обем. Там, където няма достатъчно кост, тя може да бъде създадена.

Неправилно е да се говори за присаждане на кост, защото процесът е съвсем друг. Реално медицинският термин е създаване на биологично пространство, в което организмът сам образува кост, т.е. ние не присаждаме кост от някъде, а използваме различни методики и създаваме условия, така че организмът сам да образува кост в зоната, където тя е загубена. Това е правилната терминология", казва д-р Бранимир Кирилов.

Снимка: Dreamstime

За да се минимализира възможността от възникването на проблеми при поставянето на импланти, трябва предварително да се направят редица изследвания, сред които панорамна рентгенова снимка и скенер на челюстната кост. Ако пациентът има придружаващи заболявания, е редно те да бъдат проконтролирани, като се изследва допълнително референтните стойности на кръвната картина – кръвна захар, клетки от червения и белия кръвен ред и т.н.

Като цяло лечението с импланти е с доста прогнозируем резултат – успеваемостта е около 96-98 %. А при добре планирано и извършено лечение, имплантът ще ви „служи" цял живот.

Ако се страхувате, че той може по някакъв начин да навреди на тъканта или на околните зъби – недейте! Има някакъв необясним страх, че имплантът може да стопи костта около себе си. Напротив!

Малко хора си дават сметка, че там, където липсват зъби, челюстта започва да атрофира. Както всеки орган в организма, така и челюстната кост, при загубване на функцията си в обеззъбената зона, започва да атрофира и това прогресира с около половин милиметър на година. Така че имплантът не само, че не стопява костта, но напротив спира тази костна атрофия, тъй като се възстановява функцията на челюстната кост. В този смисъл освен комфорта от лечението с имплант, което дава възможност на пациента да носи една стабилна, фиксирана и добре изглеждаща конструкция, имплантът има и лечебна функция – спира костната атрофия.

Хигиената след поставяне на имплант

Имплантите са обградени от венец, за който трябва да се грижите добре. Непочистената дълго време плака в близост до венеца причинява възпаление и кървене. Евентуално може да се появи кървене и при четкане. Състоянието, при което венецът около импланта се възпалява и кърви, се нарича периимплантен мукозит.

Лошата орална хигиена не е единствената причина, която може да доведе до възпаление около импланта. Дизайнът на възстановяването върху импланта може да бъде предпоставка за трудно почистване. Това води до бързо натрупване на плака и зъбен камък, което възпалява венеца, който е зачервен и болезнен. Така се получава порочен кръг – пациентите избягват да почистват болезнения венец, който пък се възпалява още повече от непочистената плака.

Ако случаят е такъв, лекарят може да промени формата на възстановяването, като го направи достъпно за почистване. В краен случай може да се наложи подмяна на възстановяването.

Когато причина за възпалението е неадекватната хигиена от страна на пациента, се налага да се предприемат няколко стъпки, за да се предотвратят по-сериозни проблеми. На първо място трябва да се уточни, че добрата хигиена около импланта е нещото, което гарантира дългосрочния му успех. Със специални инструменти се почиства около импланта, правят се промивки около венеца с антисептичен разтвор. Ако възпалението е по-сериозно и има образуван дълбок венечен джоб около импланта, може да се наложи прием на антибиотик за определено време.

Ако възпалението на венеца около импланта продължи дълго време има риск да се засегне костта около импланта. Това състояние се нарича периимплантит. То не се различава много от състоянието, при което дългосрочното възпаление около естествените зъби води до стопяване на костта около тях – пародонтит (пародонтоза).
В редки случаи стопяването на костта около импланта е толкова напреднало, че да се наложи да се възстанови костта и да се подмени имплантът.

Повечето от тези проблеми могат да бъдат избегнати с 10 минутни хигиенни процедури два пъти дневно. Редовните визити за контролни прегледи при вашия имплантолог също предотвратяват развитието на сериозни усложнения с имплантите.

Най-простите методи на устна хигиена са най-ефективните. Ежедневната хигиена включва следните неща:

Четкане

Зъбната плака е среда за развитието на бактерии, които причиняват инфекция. Когато имате плака по зъбите, по протетичните надстройки на имплантите си, или където и да било другаде в устата си, считайте че сте отворили широко вратата за потенциално развитие на инфекции. Четкането е първата ви защитна линия срещу тези инфекции. Използвайте средно-твърда четка за зъби да почиствате естествените си зъби, венците и конструкциите върху импланти.

Четкайте сутрин, след всяко ядене и особено вечер. През нощта естественото почистване на устната кухина от слюнката не е ефективно и се образува плака, така че вечерното миене е от особено голяма важност. Труднодостъпните за почистване с обикновената четка места могат да бъдат почистени с помощта на междузъбна четка.

Снимка: Dreamstime

Почистване с конец

Използвайте конец за зъби, за да почиствате местата, които дори и с най-усърдното четкане не можете да достигнете. За почистването на мостови конструкции върху импланти, използвайте специален конец, който ще ви бъде препоръчан от вашия имплантолог.

Жабурене с вода за уста

Жабуренето с вода за уста след четкането и почистването с конец премахва напълно плаката, която сте почистили. Антибактериалните води за уста (които съдържат хлорхексидин) предлагат допълнителна защита срещу бактериите, които живеят в устата ви.

Ако желаете можете да използвате орални душове за допълнително почистване, но трябва да внимавате с тях – силата на водата трябва да е настроена на най-ниската степен и не трябва да ги насочвате директно към венеца.

Цялата процедура по почистването на устата и имплантите ви не отнема повече време от слагането на грим, направата на прическа или бръсненето да речем.

Силата не е правилният начин

Въпреки че надстройките върху вашите импланти са направени от метал, те също могат да бъдат надраскани, ако влагате много сила при почистването им. Драскотините създават перфектни условия за развитието на бактерии. Поради тази причина трябва да избягвате инструменти или техника на почистване, при която можете да ги надраскате. Вие, като пациент В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не бива да използвате метален инструмент за почистване около имплантите. Клечките за зъби също трябва да бъдат избягвани.

Влагането на прекалено много сила при четкане или почистване с конец може да нарани венците ви и по този начин да предизвика възпаление. Когато става въпрос за поддръжка на дентални импланти, двете думи, на които трябва да се обърне особено внимание са: „цялостно" и „внимателно".

Снимка: Dreamstime

Наблюдение

Бъдете наблюдателни!
Вие най-добре може да забележите, ако нещо не е наред с вашите импланти. Наблюдавайте състоянието на венците си, докато извършвате рутинната устна хигиена. Всякакво кървене от тях по време на четкане и почистване с конец не е нормално и може да е първият белег на възпаление около импланта. Зачервяването и отока на венците са други признаци на възпаление.

Ако усетите раздвижване или болка в областта на имплантите ви, това може да означава, че има проблем с тях. Ако докато почиствате зъбите си забележите някой от гореспоменатите проблеми – трябва незабавно да се обърнете към вашия имплантолог. В никакъв случай не чакайте до следващия контролен преглед.

Ходете редовно на контролни прегледи при вашия имплантолог


Много важна част от поддръжката на вашите импланти са контролните прегледи при вашия имплантолог. По време на тези прегледи обикновено се прави професионално почистване на вашите зъби и около имплантите.

Освен това вашият лекар проверява състоянието на венците и костта около вашите импланти, както и стабилността и целостта на системата имплант-надстройка-коронка. Ако носите протеза върху импланти се налага подмяна на задържащото протезата устройство с ново през определен период от време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари