IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 истини за шампоана

16 април 2014 05 18

Вижте някои съвети за миенето на косата с шампоан

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много са митовете за ползването на шампоана – кога, какъв и колко често. Всеки има различна теория и като цяло колкото различни типове коси има, толкова и различни са мненията по въпроса.

Изясняването на някои митове и заблуди и потвърждаването на други е наложително, поради което ви представяме някои проверени с времето и опита твърдения за шампоана.

1. Избирайте внимателно.

Важно е да знаете кой точно шампоан е за вашия тип коса. Ако имате фина и тънка коса, избирайте шампоан за обем. Ако космите ви са по-плътни и дебели, избирайте хидратиращ.

2. Сменяйте шампоана.

Ако забележите промяна в състоянието на скалпа или на кондицията на косата ви като цяло, значи е време да промените шампоана си. Направете си диагностика на косъма и изберете най-подходящия продукт за актуалното му състояние.

3. Блондинките трябва да мият косата си винаги с възстановяващ шампоан.

Всяка коса, която е третирана химически, трябва да се мие с възстановяващ шампоан, тъй като е по-уязвима от външните агресори.

4. Срок на годност.

Като повечето продукти, шампоанът също има срок на годност. Проверявайте го редовно.

5. Масажирайте скалпа.

Тази техника за нанасяне на шампоана е известна на всички фризьори. Масажът на скалпа увеличава циркулацията на кръвта и помага на кутикула да е в добра кондиция. Това подпомага растежа на косата.

6. Не разпенвайте много.

Количеството, което трябва да използвате за измиване на косата е колкото четвърт от свитата ви длан. Ако има излишък на пяна, това ще затрудни измиването на скалпа и масажирането му.

7. Избягвайте горещата вода.

Твърде високата температура на водата може да направи косата ви безжизнена и суха. Най-добре да се опитате да миете косата си с шампоан с топла вода, но да го изплаквате с хладка. Това ще затвори кутикула на косъма и ще запази неговия блясък и хидратация.

8. Цената не определя качеството.

При избора на шампоана, винаги трябва да се ръководите от индивидуалните нужди на косата си, а не от цената или от марката. Избирайте формула, която да работи, а не реклама, която да представя качествата на продукта.

9. Ако трябва, пропуснете миене.

Ако се налага да пропуснете едно миене на косата, използвайте сух шампоан, но го нанесете в корените си вечерта, преди лягане. Това ще даде достатъчно време на продукта да бъде абсорбиран от косата ви, а на сутринта ще имате ефекта, който търсите.

10. Опитайте да си приготвите у дома.

Един от начините да си приготвите шампоан у дома е с оцет, сода за хляб и вода. С този домашно приготвен продукт може да елиминирате всякакви миризми, а и ще дадете почивка на косата си от различните химикали, които се съдържат в другите продукти, които използвате.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )