Косопадът е проблем не само на жените, а и на мъжете. Дори да не сте суетни, едва ли бихте игнорирали този проблем, който често се появява вследствие на фактори като гени, неправилно третиране, хормонални промени, заболявания, прием на медикаменти и т. н. Информация за лечение и превенция на косопад има много. Толкова са и митовете. Не вярвайте на всичко, което четете, особено на твърдения като...

1. Ако си миете косата прекалено често, ще оплешивеете

Факт: Честото измиване с шампоан няма отношение (позитивно или негативно) върху косопада. Намалялото количество коса не е вследствие на опадането ѝ, а на заменянето ѝ с по-фини косми.

2. Честото подстригване и бръснене подпомага растежа на косата и я прави по-гъста

Факт: Грешка! Косъмът е по-дебел в основата и затова създава такава илюзия, когато се подреже изтънялата в края част. Подстригването и бръсненето не увеличават броя на косъмчета от фоликулите.

3. Има лекарства/медикаменти, които помагат в сгъстяването на косата

Факт: Няма значение какво казва рекламата, няма продукт, който да увеличи броя на космените фоликули на скалпа ви.

4. Загубата на 40-100 косъма на ден е нормална

Факт: Няма конкретна бройка косми, която „трябва“ да паднат от главата ви през деня.

5. Сушенето със сешоар води до оплешивяване

Факт: Да, сешоарът може да увреди косъма и да го пресуши като улесни падането му, но на негово място ще порасне нов.

6. Боядисването ускорява окапването на косата

Факт: Процедури като обезцветяване и боядисване вредят на косата, но не водят до косопад. Ако химикалите са силни, те ще разрушат структурата на третирания косъм, но нищо повече.

7. Косопадът се увеличава с възрастта

Факт: Веднъж започнал, косопадът няма да спре просто ей така. Скоростта, с която се увеличава или намалява обаче е строго индивидуална и зависи от мерките, които се вземат за спирането му.