IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да накараме косата да расте по-бързо?

15 ноември 2017 11 40

Лесни начини да укрепите косъма и да провокирате растежа му

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Средният растеж на косъма за 1 месец е около 1,27 см. И макар да има реклами, които ви представят продукти, с които косата ви ще се удължи със 7-10 см за няколко седмици.... не им вярвайте! Единственият вариант това да стане е с перука или екстеншъни.

Все пак има някои доказани практики, които ще ви помогнат да ускорите растежа на косъма, макар и не в такива измерения като лъжливо обещаваните. Ето ги и тях:

1. Масажирайте скалпа

Масажирането на скалпа може да подобри кръвообращението по главата ви и да стимулира активността на космените фоликули. Когато повече от фоликулите ви станат активни, това стимулира растежа на повече косъмчета и по този начин косата ви изглежда по-дълга, тъй като става по-плътна и обемиста.

Масажирайте, докато нанасяте шампоана 5-7 минутки с кръгови движения.

2. Подстригвайте редовно краищата

Когато краищата на косата ви се нацепят, те се заплитат едни в други и накрая се късат. Орязването на малка част от косата ви може да я направи по-здрава в дългосрочен план.

3. Използвайте балсам по-често от шампоан

Повечето шампоани отнемат естествените масла от главата ни, които са много важни за здравия вид на косата. Без тях тя става по-суха и по-лесно чуплива.

Най-добре е да се ограничи използването на шампоан до не повече от два пъти седмично. Използвайте балсам при всяко миене на косата. Балсамът поддържа космите гладки и здрави.

4. Маска с яйце и кисело мляко

Яйцата могат да облагодетелстват растежа на косата ви много, тъй като съдържат протеини, които спомагат за укрепването на космените фоликули.

Счупете едно яйце и го разбийте до еднородна смес. Добавете малко кисело мляко с висок процент на масленост, разбъркайте и сложете на косата за 20 мин.

5. Не стягайте косата си постоянно в кокове и опашки

Постоянното опъване натоварва скалпа и прави косите по-лесно податливи на изтръгване от него. Така вместо да сгъстявате косата си и да улеснявате растежа ѝ ще си докарате оредяване.

6. Вкарайте повече протеини, омега 3 мазнини и витамини А и С в менюто си

Протеините подпомагат запълването на падналите косми с нови. Мазнините са важни за здравото израстване на хидратиран косъм. А витамините подсилват косъма и го правят по-здрав.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари