IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ексфолиантите могат да навредят на кожата ви

27 февруари 2016 13 40

Прекаленото търкане на кожата може да я увреди

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ексфолиантите за лице и тяло са популярен и широко използван продукт от дамите. Всички знаем, че те подобряват кръвообращението и правят кожата по-мека, премахвайки най-горния слой мъртви клетки. Дали обаче ексфолиантите не крият някаква опасност? Най-новото предупреждение на експертите гласи, че прекомерната употреба на въпросните продукти може да увреди кожата.

Някои хора се подлагат на много и чести ексфолиращи процедури, смятайки, че по този начин ще детоксикират кожата си. В това се крие и истинската заплаха за кожата, защото ексфолирането без необходимост може да бъде пагубно за нея. Изключение правят само домашните, меки скрабове, които са по-щадящи за кожата.

Някои ексфолианти, които съдържат минерални масла, синтетика (абразивни мъниста, изработени от пластмаса) или химикали, могат да бъдат вредни за кожата, особено ако тя е чувствителна. В случай, че по кожата има натъртвания или рани, трябва да се избегне търкането със скраб, съдържащ сол, тъй като това ще влоши нейното състояние.

Най-горният слой на кожата представлява защитна бариера. Твърде честото ексфолиране ще наруши тази бариера и ще направи кожата по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Това от своя страна може да доведе до обриви и изгаряния. Също така кремовете, използвани като скраб, могат да блокират порите и да предизвикат кисти и инфекции на космените фоликули.

Според някои здравни експерти, когато кожата е суха и се бели, трябва да използвате овлажняващ продукт като кокосово масло, например, вместо ексфолиант. Честото търкане на кожата може да доведе до възпалителна хиперпигментация, което да причини потъмняване на дефектите по кожата.

Използвайте скраб веднъж седмично или на десет дни. Най-добре избирайте продукти с натурални съставки като захар, сол, масла, мед, жожоба и авокадо. Специалистите съветват, че човек трябва да избира ексфолиант според вида на своята кожа, нейната чувствителност и честотата на използване на козметичния продукт.

Колкото по-малки са частиците, съдържащи се в скраба, толкова по-щадящи са към чувствителната кожа. Може да опитате следната домашна рецепта за ексфолиант: в кокосово мляко прибавете стърготини кокос. Също така може да използвате захар вместо сол, защото тя има по-заоблени ръбове, подходящи за чувствителна кожа. Овесената каша овлажнява кожата и намалява възпалението.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари