IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширените пори свиват самочувствието ни

7 ноември 2013 12 30

Чистата кожа е резултат от ежедневни грижи, които не е задължително да отнемат време

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чистата и гладка кожа е необходимо условие за нейната красота. Но далеч не всички жени могат да се похвалят с такава. Често основният враг, срещу когото се налага да се борим, са разширените пори. Подобни „кратери“ по лицето се появяват поради различни причини, сред които са генетична предразположеност, мазна кожа, нискокачествена или неподходяща козметика. Дори недобро почистване на хипоалергенна декоративна козметика може да доведе до замърсяване, което да отключи възпалителен процес.

Съществуват и ред други причини за появата на разширени пори – период на хормонален дисбаланс, неправилно хранене (особено на бързи консервирани храни), пушенето и редовната употреба на алкохол, безсънието, стресът, работата на нощни смени, липсата на правилна грижа за кожата, нередовно използване на ексфолианти за кожата на лицето и на маски.

Откъде да започне борбата

Преди всичко е наложително да се предотвратят поводите за появата на разширени пори. При излагане на слънце, задължително ползвайте слънцезащитен продукт, съответстващ на типа кожа и защитата, от която съответно се нуждае.

Резките температурни амплитуди в помещенията и навън ускоряват стареенето на кожата, но и съдействат за нарушената секреция на себум. Създайте си навик два пъти в седмицата да почиствате кожата си с ексфолиант или домашна маска. Ако се занимавате със спорт, добре е да приемате повече витамини от групата B, както и ретинол. Те са незаменим помощник в борбата с разширените пори.

Процедури против разширени пори

В професионалните салони за грижа за здравето и красотата може да ви предложат многообразие от процедури, които бързо ще възстановят чистотата на кожата ви. Условието е всяка процедура да бъде назначена от лекар дерматолог, за да бъде ефективна.

Микродермабразия е най-ефективният метод за справяне с разширените пори. По време на процедурите се стимулира производството на колаген в кожата, който повишава нейната еластичност и гъвкавост.

Химичен пилинг е вторият ефективен метод, който трябва да е добре подбран според типа кожа, тъй като той премахва повърхностния слой на кожата с помощта на различни по сила на действие органични киселини.

Криотерапия е лечение с помощта на ниски температури. Така се подобрява не само външния вид на кожата, но е и сигурен начин за свиване на порите и понижаване на количеството на себума, повлиява добре и комедоните и акнето по кожата.

Лазерното почистване на лице не само тонизира и почиства кожата, но и подпомага изглаждането на фините бръчици.

Народни рецепти

За дългосрочно премахване на разширените пори от лицето ви ще помогнат и домашните маски. Важно е обаче, преди да нанесете избраните от вас смеси, приготвени от продукти, да тествате въздействието им върху кожата на участък като вътрешната страна на лакътя.

Бърз ефект има маска с разбит белтък и добавен лимонов сок. Може да я нанасяте веднъж седмично, но не е добре да я прилагате върху суха кожа.

В борбата с разширени пори помагат и тънко нарязаните кори от портокал – поставяте ги върху кожата, а след 15 минути я измивате с топла вода.

Истинска витаминозна бомба е маската с домати – за 20 минути поставете върху лицето си нарязаните на кръгчета домати, след което попийте със салфетка и измийте с хладка вода. След всяка маска за лице е добре да ползвате подхранващ крем.

Маскирайте порите

Две са групите козметични средства, с които визуално можем да прикрием този проблем и да направим кожата си по-гладка: декоративна козметика и специални серуми за свиване на пори, които се нанасят преди грима. Минерална прахообразна пудра в подходяща тоналност върши чудеса за грим на кожата с разширени пори. За да отвлечете вниманието от порите, добре е да акцентирате с грим върху устните или очите.

Най-важното в борбата с разширени пори е редовното и правилно почистване и грижа за кожата.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари