IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устните издават възрастта ни

27 февруари 2014 11 30

Вижте защо трябва да сме особено грижовни към кожата на устните си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка жена желае големи очи, красиви коси и сочни устни да са характеристиките на нейната красота. Но през зимните месеци дори сочните и плътни устни страдат. Защо е важно да поддържате устните си хидратирани през цялата година?

Има едно нещо, което не можем да постигнем с грим и това са добре изглеждащи, здрави, гладки и сочни устни. Затова ексфолирането е една от задължителните стъпки в грижата им, която много жени пренебрегват. Обновяването на горния слой на устните гарантира неговата гладкост.

Опасностите от дехидратирането са: липса на мастни жлези, необходими за производството на овлажняващите мазнини за устните. Кожата на устните е много тънка, което допълнително я прави податлива на обезводняване. Устните нямат потни жлези и меланин, а без защитния слой на потта, те изсъхват много бързо и се напукват.

Още по-изненадващото е, че кожата на устните ни има само между 3 и 5 клетъчни слоя. За сравнение кожата на лицето ни има поне 16 слоя клетки. Не е чудно, че устните много бързо могат да се състарят. Ето защо трябва да се отнасяте с много любов и внимание в грижата си за устните.

Линии и бръчици: това са последствията от дехидратирана и суха кожа на устните. Тя може да се напука в ъгълчетата, което може да доведе до хронична дехидратация. Веднъж появила се, тя прави ъгълчетата на устните напукани, а фините линии в тази зона се задълбочават. Често рани и херпеси по устни с дехидратирана кожа може да доведат до инфекции, които не отшумяват в продължение на две седмици и оставят белези.

Защита от слънцето: съвсем леко излагане на слънце може да доведе до увреждане на горния слой на кожата на устните. Често се случва да се появяват зачервени ивици по устните познати като актиничен хейлит, като се стига и до рак на устните. Лечението всъщност е превенцията срещу слънчевите лъчи – както на кожата на тялото и лицето, така и на устните.

Добрите продукти за защита на устните от дехидратиране, от лоши метеорологични условия или от слънчеви лъчи съдържат цинков оксид, масло от макадамия, екстракт от алое и авокадо, както и зелен чай и витамин С.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

защо внушавате НЕИСТ ( преди 10 години )
Откъде и как доказахте, че ВСЯКА жена мечтае за "сочни" устни?! Мен такива джуки ме отвращават например. Защо внушавате на младите, че ако нямат такива устни не са красиви? Промивате мозъците на младите момичета и ги карате да си правят пластични операции. ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )