IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криомасаж в домашни условия

17 март 2014 14 45

Малко лед и свободно време ви гарантират стегната и млада кожа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Последните зимни дни ни напомниха, че снегът и ледът не са толкова плашещи за здравето и красотата ни. В съвременната козметика ледът често се използва за масаж на лицето и различните части на тялото.

Принципът на криомасажа се основавана факта, че под въздействието на студа, малките кръвоносни съдове се свиват и намаляват притока на кръв, също и притъпяват чувствителността на нервните окончания. С помощта на криомасажа се лекуват наранявания по ставите и тъканите, отоци и заболявания на опорно-двигателния апарат. Може да използвате леда и като профилактика, за повишаване на мускулния тонус и изобщо за повишаване работоспособността на организма.

По време на криомасажа, в момента, в който се прекрати действието на външния дразнител – студа, травмираният участък моментално се насища с богата на кислород кръв, което повишава циркулацията на кръв в тази зона на тялото и съответно мускулния тонус.

За да си направите криомасаж, напълно подходящи са и домашните условия. Необходими са ви само кубчета лед и стъклена купа. На съответния участък, който желаете да третирате, прилагайте ледените късчета и обтривайте с кръгови движения. Масажирайте не само засегнатата зона, но и мястото около нея. Ако по време на процедурата повдигнете зоната за масаж, това ще увеличи ефективността. Криомасажът може да бъде и пасивен – просто положете към „болното“ място пакет с лед обвит в бинт за около 15 минути.

За криомасаж е най-подходяща минералната вода – избягвайте да го правите с вода от чешмата. Прекрасно средство може да бъде замразен на кубчета чай или отвара от билки, замразени зеленчуци и треви като коприва, жълт кантарион, градински чай, лайка, липа. Ако желаете да замразите сок от цитруси, най-добре го разредете с минерална вода в съотношение 2:1. Към течността за замразяване може да добавите и етерични масла.

С възрастта кожата на лицето губи цвят и тонус. Криомасажът е чудесен начин да ѝ върнете и двете, като провокирате притока на кръв. Най-доброто време да масажирате лицето и шията е веднага след гореща вана, душ или сауна. Прокарайте леда по кожата си и масажирайте, като се опитате да задържите леда до момента, в който той се разтопи върху кожата. След процедурата подсушете кожата си както обикновено и нанесете обичайния крем за тяло и за лице. Ако правите криомасаж два пъти седмично, съвсем скоро ще бъдете удивени от резултатите.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Принципа е същия като при "криолиполиза" (намалява телесната обиколка). Аз го правя в домашни условия като водата е в бутилка от мин. вода. Кръгови движение по корема и паласките. Наистина действа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
практикувам това отдавна, но не знаех, че се нарича така. също така редувам и гореща със ледана вода - действа по същия начин
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар