IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест лесни пролетни маски за лице

26 март 2014 08 20

Посрещнете предизвикателството на пролетта с допълнителни домашни грижи за кожата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ранната пролет е период на недостиг на витамини за кожата и за организма като цяло. Това е моментът, в който щателните грижи са от особено значение, а най-важните от тях трябва да са овлажняване и подхранване.

Често в състава на скъпоструващите козметични продукти присъстват същите съставки, които се съдържат и в хладилника ви. Това може да са плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти, яйца и още някои, които ако не намерите в хладилника си, може да намерите в супермаркета до вас.

Подбрахме шест прости рецепти за маски за лице, които може да си приготвите сами у дома. В началото на пролетта сме облагодетелствани с пресни плодове и зеленчуци, които са в основата на приготвянето на тези маски.

За суха кожа

Маска с картофи и мляко

Картофите в състава на козметичните маски имат благотворен ефект върху кожата – освежават, подмладяват и помагат за премахване на бръчките, правят кожата по-стегната и еластична.

Как да я приготвяте: сварете един картоф с кожата, обелете го и го смесете с 1 с. л. заквасена сметана, по възможност с около 25-30 % мазнини. Приготвената каша нанесете равномерно върху лицето и шията. След 15 минути измийте с топла вода.

Маска със зехтин

Зехтинът е отличен антибръчков агент, който подпомага дълбокото овлажняване на кожата. Той съдържа в масленото си съдържание витамините А и В, което помага за намаляване на фините линии и бръчки.

Как да я приготвите: старателно смесете 1 с. л. извара с 2 с. л. зехтин (или един жълтък с 1 с. л. зехтин). Получената смес намажете на кожата на лицето, оставете да действа 20 минути, след което измийте с топла вода. При бледа кожа е добре да добавите и 1 с. л. мед.

Снимка: Dreamstime

За мазна кожа

Маска с мая

Маята съдържа вид гъби, които помагат за възстановяването на повърхността на кожата и имат лечебен ефект върху клетъчния метаболизъм, като стабилизират секрецията на мастните жлези на кожата. Това се дължи на тяхното съдържание на витамините D и В. Маята притежава и противовъзпалително действие, което помага при възпаления на мазна кожа и акне.

Как да я приготвите: 1 ч. л. мая се разтваря в същото количество топло мляко. Добавя се 1 ч. л. лимонов сок – тази съставка е отговорна за намаляването на възпалението, типично за мазната кожа. Ако добавите половин ч. л. отвара от лайка или невен, ще направите маската и овлажняваща. Тя е идеална след ексфолиране на кожата или пилинг процедури.

Маска с овесени ядки

Овесената каша има противовъзпалителни свойства, така че ако в навечерието на важна среща забележите зачервявания, нанесете от тази маска плътен слой върху лицето, а след 20 минути изплакнете.

Как да я приготвите: пригответе едно яйце и настъргана лимонова кора, 1 с. л. овесени трици и 1 ч. л. лимонов сок. Смесете добре тези съставки и с кръгови движения нанесете маската върху лицето, докато е още влажна. Измийте с хладка вода.

Снимка: Dreamstime

За нормална кожа

Маска-скраб с овесени ядки

Тази зърнена храна е чудесна за лек пилинг и почистване на кожата, като я оставя много мека и гладка. Най-простото нещо, което може да направите е да накиснете зърнени храни в гореща вода, да ги оставите да изстинат и да търкате лицето си с получената каша.

Как да я приготвите: смесете с пасатор няколко различни зърнени храни, добавете 2 с. л. кисело мляко и 1 ч. л. мед. Всички компоненти се разбъркват и се нанасят на лицето, като правите масаж в продължение на около 4-5 минути. След това оставете маската върху лицето за около 10 минути.

Маска с банан

Този плод съдържа антиоксиданти и витамини, които помагат за възстановяването на колагена в кожата и каротин, който забавя процеса на стареене на кожата. Витамин Е опазва нейната еластичност. В допълнение, бананът като източник на витамин А и калий е много добър за омекотяване и овлажняване на кожата.

Как да я приготвите: смачкайте един узрял банан и го смесете с 2-3 с. л. горещо мляко. Оставете леко да изстине и нанесете маската върху лицето и шията. Престоява около 20 минути, след което се изплаква с топла вода.

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
чудесна идея! с годините все повече посягам към маските от магазина, е преди беше по-модно да си ги правим вкъщи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар