IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната на правилното ексфолиране

23 април 2014 06 41

Избирайте ексфолианта винаги според типа кожа

Снимка: Thinkstockphotos

Снимка: Thinkstockphotos

Без съмнение, ексфолирането е една от най-важните грижи за красива и здрава кожа. Класическите физически дейности като използване на четка или скраб за гладка кожа са безспорно ефективни.

Но откриването на алфа и бета-хидрокси киселината е едно от най-големите постижения в козметичната индустрия. Поради ефекта върху кожата, който имат (правят я гладка и мека), те намират широко приложение в продуктите за грижа и лекуват много проблеми като кафяви петна, белези от акне, разширени пори, фини линии и бръчки.

За да сте сигурни, че правите най-доброто за кожата си, е добре да знаете как точно да избирате и използвате ексфолиращите продукти. Особено ако имате чувствителна кожа на лицето. Свръхексфолиацията и излишното дразнене са вредни и не трябва да ги допускате.

1. Направете си тест с пач, преди да използвате каквито и да било нови козметични продукти, особено ексфолиращи киселини. Най-доброто място за такъв тест е на лицето в близост до ухото, така че ако има негативна реакция, тя да може да бъде лесно прикрита. Изчакайте 24 часа и ако няма негативна реакция, може да използвате продукта редовно. Трябва да знаете, че при прилагане на продукт с киселини върху кожата си, нормално е да почувствате изтръпване. Но след нанасянето на хидратиращ крем, това усещане изчезва.

2. Използвайте ексфолиантите през нощта. Това важи за всеки високоефективен продукт. През нощта кожата е в режим на пълно възстановяване. Ексфолиантите увеличават чувствителността на кожата и нощта е най-доброто време за тази процедура.

3. Използвайте ексфолианти за вашия тип кожа. Много дами смятат, че по-големият процент киселини дава по-видим ефект, но често прекаляват и превръщат кожата си в свръхчувствителна. Резултатите от ексфолирането са идеални, ако сте подбрали точния за кожата си продукт. В различните продукти киселината е в различна концентрация.

4. Не използвайте ексфолианти с киселини всеки ден. Серуми и хидратиращи кремове, които съдържат алфа и бета-хидрокси киселини не трябва да се използват всеки ден за грижа за кожата на лицето. Това може да ускори процеса на стареене. Вместо да се престаравате, използвайте ексфолиращ серум в продължение на три нощи, а през следващите три нощи използвайте хидратиращ такъв. Идеята е, че насищането на кожата с ексфолиращи киселини продължава да действа, а вие трябва да подсилите силата на клетките с хидратиращ серум.

5. Не прекалявайте в използването на четки за ексфолиране. Този вид допълнително стимулиране трябва да се използва доста премерено – най-много три пъти в седмицата. Ръчното ексфолиране действа доста агресивно за повечето типове кожа.

6. Използвайте ексфолианта по предназначение. Спазвайте указанията на опаковката. Ако го използвате твърде често, възможно е да получите обрив.

7. Преустановете ползването, ако се налага. Важно е да слушате кожата си – може би ще е трудно да различите дискомфорта от нормалното изтръпване вследствие от действието на киселините. Продължително зачервяване и парене са сигнал да преустановите с ексфолианта.

8. Използвайте успокояващи антиоксиданти. Дори и кожата ви никога да не се зачервява, възможно е ексфолирането по пътя към гладка и мека кожа да предизвиква и стареене. Това може да бъде предизвикано, ако ползвате ежедневно ексфолиращи продукти. Тогава е добре да ползвате паралелно много овлажняващи кремове, маски със зелен чай, лайка, екстракт от водорасли, от гроздови семки, бял чай и други.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )