IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да пазите чувствителната си кожа

24 април 2014 08 35

7 съставки в продуктите, които трябва да избягвате, ако имате чувствителна кожа

Снимка: Thinkstockphotos

Снимка: Thinkstockphotos

Една от най-честите теми за грижа за кожата е тази за чувствителната кожа. Преди всичко идеята е да се изясни кое точно я дразни, но често отговорът се оказва изключително прост: използването на агресивни продукти, които предизвикват елементарно дразнене. Решението е да избягвате тези продукти.

Или по-точно – някои от съставките в тези продукти. Но как да разберете коя от тях трябва да избягвате?

Предлагаме ви списък на съставките, които дразнят чувствителната кожа и как точно се изразява това дразнене.

Алкохол

Това е първата съставка, която трябва да изкорени от ежедневието си всеки с чувствителна кожа. Много тоници за почистване, както и кремове, съдържат алкохол. Той предизвиква бързо изсушаване на кожата, което води до дразнене, сърбеж и усещане за опъване.

Синтетични аромати

Ароматизираните лосиони и кремове за тяло може да предизвикат реакция на кожата като възпаление и отслабване на най-горния ѝ слой. Избирайте продукти, които не съдържат парфюми във формулата си.

Сулфати

От известно време много доклади в козметичната индустрия поставят под съмнение използването на съставки като лаурил сулфат и натриев лаурил сулфат в продукти като пяна за измиване на лице и паста за зъби. Няма доказателства, че със сигурност причиняват дразнене, но се препоръчва да се избягват в продължение на няколко седмици, за да прецените дали именно те причиняват дразнене. Започнете смяната от крема за лице.

Гранулите в пилинга

Избягвайте да ексфолирате лицето си с такъв продукт. Гранулите, колкото и да са фини, дразнят повърхността на чувствителната кожа. Използвайте го за лакти, колене, пети.

Слънцезащитни филтри

Формулите на слънцезащитните продукти са два вида – химически и минерални. В първите влизат съставки, чиито имена са трудни за произнасяне като оксибезон, авобензон... Те могат да предизвикат проблеми с чувствителността на кожата. Избирайте продукти с минерален защитен филтър.

Успокояващи съставки

Продуктите за успокояване и подхранване на чувствителната кожа са от изключително значение в грижата за нея. Търсете продукти, които съдържат съставки като липиди, успокояващи масла за намаляване на зачервяванията и възпаленията като зелен чай, масло от чаено дърво, лайка и други. Зехтинът съдържа витамин Е и също помага за бързото възстановяване на раздразнената суха кожа.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )