IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знае всяка жена за ретиноидите

20 юни 2014 09 10

Защо след 30-годишна възраст е задължително да използвате козметика с тази съставка?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Производните на витамин A са може би най-важното нещо, което трябва да търсим в продуктите си за красота. Наричани „фонтан на младостта“, те са причината за младежкия вид на кожата, за нейната мекота, за успокояването на възпаленията и акнето. Това е минималната информация, която имаме за ретиноидите. Но за да разберем как точно действат, ще се наложи да се заровим по-дълбоко.

Какво стои зад името ретиноева киселина? Retin-A, Retin-Ah – има много различни „ретини“ на пазара, но всички те по един или друг начин са конвертирани в ретиноева киселина. Това е естествена субстанция, която се произвежда в тялото ни по време на усвояването на витамин А.

Ретиноловата киселина стимулира ретиноидните рецептори, които са причина клетките да произвеждат повече колаген, за нормализирането на клетъчния растеж и намаляването на възпаленията.

30 години е една наистина подходяща възраст, в която да започнете да използвате козметика с ретиноиди. Тогава производството на колаген от клетките се забавя, което се отразява върху кожата с появата на бръчки и сухота. Ретиноевата киселина дава допълнителен тласък, за да подпомогне процеса на възобновяване на клетките и производството на колаген.

Трябва да знаете как да избирате тези продукти за грижа за кожата. Ако купувате крем за лице от магазин или аптека, най-вероятно сте прочели, че в състава му са включени ретинол, про-ретинол, ретинил линолеат или ретинил ацетат като активна съставка. Кожата преобразува тези ретиноиди в ретиналдехид, който на свой ред се превръща в ретиноева киселина.

Важно е да знаете, че кожата има период на приспособяване. В началото на ползването, ретиноидите може да причинят възпаление и зачервяване, а кожата ви да ви показва, че „не желае“ повече да бъде третирана с този продукт. Добавете повече хидратация в грижата за кожата и вечер след вечер ще виждате как тенът ви се избистря, а възпаленията се нормализират. Този процес може да продължи до два месеца.

Когато ползвате козметика с ретиноиди, задължително трябва да комбинирате и с използването на слънцезащитна грижа. Като цяло ретиноидите влияят на стимулирането на колагена от кожата, което прави повърхностния ѝ слой по-чувствителен на светлината и към UV лъчите.

Преди да решите да ползвате крем с ретиноиди, задължително се консултирайте с вашия дерматолог. Той ще се запознае със състоянието на кожата ви и ще ви посъветва дали е време да започнете с този вид грижа. Съществуват комбинации между ретиноиди и активни съставки в различна концентрация. Формулата може да направи ретиноидът по-стабилен и да намали дразненето на кожата. Според индивидуалните ви нужди, проблеми или тип кожа, лекарят ще ви посъветва каква формула е подходяща за вас.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )