IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайните козметични съставки, които ни разкрасяват

29 юни 2014 06 00

Ефективността на много козметични продукти се дължи на странни съставки в съдържанието им

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Козметичната индустрия харчи огромни средства за изследвания и за проучване на нови съставки, които са ефективни в грижата за кожата. Проблемите, които има за цел да решава, налагат в производството на козметични продукти да бъдат включени необичайни съставки. Тяхното действие върху кожата понякога е чудодейно.

Ето някои от тези съставки.

Екстракт от охлюви

Биохимичният състав на слузта от охлюви е уникален и няма аналог. Съдържа алантоин, който помага на зарастването на раните, както и гликолова киселина, която помага за отпушването на порите на кожата. Точно за това кремовете, които съдържат екстракт от охлюв имат удивителен подмладяващ ефект.

Снимка: Thinkstock

Черен хайвер

Неговото благотворно действие се дължи на високото му съдържание на витамини А, D, F и Е, като това помага за забавянето на фотостареенето, витамините обновяват и защитават кожата. Биологично активните вещества, на които е богат черният хайвер, стимулират производството на колаген, който помага за запазване на еластичността на кожата. Единственият минус на козметиката, която съдържа тази съставка, е високата ѝ цена.

Снимка: Thinkstock

Морски копър

Този продукт влиза в състава на много овлажняващи продукти, тъй като неговите активни вещества подпомагат синтеза на серамиди в кожата, което подобрява хидратацията ѝ. Морският копър помага за изгарянето на мазнините и често се използва в антицелулитните продукти. Парфюмерията също „обича“ етеричното масло от морски копър, защото има приятен цитрусов аромат.

Снимка: Thinkstock

Масло от купуасу

Питателният амазонски плод помага на кожата успешно да се бори с вредните ултравиолетови лъчи. В него се съдържат много мастни киселини и фитостероли, което помага на маслото ефективно и бързо да възстановява загубата на влага в кожата.

Зеолит

Това е минерал, който се добива от вулканичен туф. Това е причината в козметиката зеолитът да е най-често под формата на прах или на пудра. Порестата му структура може ефектно да абсорбира вредните вещества, а освен това и да доставя полезни вещества на клетките на кожата. В повечето случаи прах от зеолит се включва в състава на почистващи продукти за кожа, в ексфолианти и в състава на минерални козметични продукти.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Андреа ( преди 9 години )
аз предпочитам хидропланеш-таблетки,които съдържат посочените вещества и които действат много добре на кожата ми. освен това се грижат и за ставите и ставните връзки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Андреа ( преди 9 години )
да съгласна съм с тези съставки. но принципно няма нищо по-хубаво от естествен колаген и хиалуронова киселина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар