IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Познавате ли типа на кожата си?

25 юни 2014 08 05

Вижте какви са грижите за различните типове кожа

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко пъти сте чели за различните типове кожа и за грижите, които изискват те? И колко пъти сте отделяли време, за да узнаете типа на вашата кожа? Със сигурност ви се е случвало поне веднъж да купите скъп продукт за грижа, който не е съобразен с този тип. Така не само губите пари, но и вредите на състоянието ѝ.

Пет са основните типове кожа, а всеки от тях има съответните изисквания за грижа. Кожата е най-големият орган в тялото ви и никога не е късно да се запознаете с правилата за най-добрата грижа за него. При правилен подбор на продукти и начин на поддържане, резултатите ще се появят много по-скоро, отколкото очаквате

Има лесен и прост начин, който ще ви помогне да узнаете какъв е вашият тип кожа. Започнете с измиването на лицето си, за да премахнете всякакви замърсявания, грим и себум. Подсушете внимателно и изчакайте около един час, за да дадете шанс на кожата да приеме естественото си състояние. Вземете много фина салфетка или оризова хартия и я натиснете върху лицето си. Обърнете внимание на резултата – там, където салфетката е оцветена (или е станала прозрачна), това е мястото, където кожата ви образува повече себум. Ако по салфетката има остатъци от прашинки, вероятно това е остатък от лющеща се кожа.

Тази информация за състоянието в различните части на лицето ви е важна. Ако Т-образната зона (средата на челото, носа, скулите и брадичката) е мазна, но останалата част на кожата на лицето ви не е, значи имате комбинирана кожа. Ако мазнината е по цялата площ на салфетката, това означава, че имате мазна кожа. Характерно за нея е и постоянната лъскавина.

Нормалната кожа не е нито суха, нито мазна, което означава, че салфетката трябва да остане непроменена. Сухата кожа чувстваме опъната и често по нея има червени петна, повърхността ѝ може да изглежда пепелива. Чувствителната кожа също оставя салфетката чиста, но тя е склонна към обриви и негативни реакции към действието на различни козметични продукти.

Грижи за нормална кожа
Цветът на този тип кожа е равномерен, а повърхността ѝ е гладка, като порите ѝ са трудно забележими с просто око. Това не означава, че не трябва да се грижим за тях. Почистването веднъж дневно е задължително, а сутрин и вечер нанасяйте хидратиращ крем. Нормалната кожа не проявява негативни реакции към козметичните продукти, което означава, че не ви се налага да избирате внимателно съставките.

Комбинирана кожа
Този тип кожа изисква различни грижи за различните участъци на лицето. В Т-образната зона произвежда повече себум, затова там трябва да използвате специален почистващ тоник. Сухите участъци хидратирайте с интензивен овлажнител. Два пъти седмично използвайте хидратираща маска.

Суха кожа
Подобно на сухите участъци при комбинираната кожа, за сухата кожа също използвайте интензивен овлажнител и почиствайте най-малко два пъти на ден. Пропускайте тоника, тъй като той може допълнително да изсуши кожата. Внимавайте с ексфолирането – веднъж седмично е достатъчно, тъй като прекалената ексфолиация ще влоши състоянието на най-сухите зони. Измивайте с хладка вода. Веднъж седмично нанасяйте хидратираща или успокояваща маска – тя ще контролира зачервяванията и дразненето.

Мазна кожа
Допълнителното овлажняване няма да помогне на кожа, която вече блести. Трябва да използвате специализирана козметика за мазна кожа. Тези продукти не съдържат масло, а повече глина, която помага за абсорбирането на излишните мазнини и оставя повърхността на кожата матирана.

Чувствителна кожа
В грижата за чувствителна кожа е по-важно това, което не се използва от това, което се използва. Трябва да използвате минимален брой продукти. Открийте комбинацията от продукти, които влияят най-добре на кожата ви и се опитайте да устоите на изкушението да ги сменяте с по-новите на пазара. Четете етикетите на продуктите и избирайте тези, които не съдържат алкохол, аромати, парабени и оцветители. Посещавайте редовно вашия дерматолог, за да наблюдавате за промени в състоянието на кожата.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Това май най-добре се вижда от козметика
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар