IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрият сън лекува кожата

12 юли 2014 14 34

Вижте кои четири кожни проблема може да преборите със сън

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем колко е важно да имате осемчасов качествен сън през нощта. Но често сте изкушени от парти настроението, което ви отвежда до леглото едва на сутринта. Цената за това обаче плаща вашата кожа. Лишена от възможност да се възстанови през нощта, тя става сива и с лош тен. Има някои кожни проблеми, които са особено податливи на вредното влияние от недоспиването. Ето кои са те.

Акне
Пропускането на осемчасовия сън причинява стрес в тялото. Това увеличава производството на хормона на стреса кортизол, което на свой ред увеличава възможността за поява на обриви по кожата. Така че на следващия ден не се учудвайте, ако се събудите с голяма пъпка на носа си.

Бръчки
В случай, че не сте намразили достатъчно кортизола, трябва да знаете, че повишеното му производство предизвиква състаряване на кожните клетки. Факт е, че стресът състарява. Ето защо добрият сън е от първостепенно значение за клетъчното обновяване на кожата и на организма като цяло.

Нощта е идеалното време за „ремонтни дейности“ по кожата. Подходяща козметика за възстановяване е тази с ретинол. По време на сън се отделя по-голямо количество мелатонин, който действа като антиоксидант за кожата. Използвайте сатенена калъфка за възглавница – тя позволява на кожата да се плъзга и да не се образуват бръчки.


Неравномерен тен
Много е вероятно на сутринта да се събудите с петна по кожата си, които са буквално от недоспиване. Когато си почивате, сърцето и кръвообращението са с равномерен ритъм. Това помага за кръвоснабдяването на кожата и за това тя да изглежда отпочинала и с блясък. Недостатъчният сън я лишава от достъп до хранителни вещества и причинява неравномерния тен. В този смисъл е вярно, че ако спите достатъчно, ще си спестите пари за фон дьо тен.

Тъмни кръгове под очите
Всички сме ги имали поне веднъж (или два пъти). Цяла нощ изкарвате в пиене на маргарити или текили, а на следващата сутрин всичко е изписано върху лицето и по-скоро върху очите ви. Безсънието причинява разширяване на кръвоносните съдове, а кожата в зоната под очите е деликатна и тънка. Това прави много по-видими тези капиляри, което създава и сенките и тъмните кръгове. Подпухналостта може да коригирате, като поставите две възглавници под главата си, така че тя да е под ъгъл.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )