IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краставиците помагат не само за подпухнали очи

4 юли 2014 12 25

Вижте три различни начина на приложение на краставицата в козметиката

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички чакаме лятото с нетърпение, след което се опитваме да откриваме и да прилагаме какви ли не начини да се охлаждаме. Жегата причинява дискомфорт, от който страда красотата ни. Юни отмина и много от вас вече започват да се оплакват от някои недостатъци на лятното време. Кожата ви е по-лъскава, косата ви е по-суха... Ключът към разрешаването на подобни досадни малки проблеми понякога се крие в неочаквани неща като суровите зеленчуци, особено ако са сочни.

Знаете, че краставиците са силно алкални зеленчуци и се борят със свободните радикали в тялото ни. Те са богати на витамин В, витамин А и С, калий и магнезий и наред с много други съставки се съдържат и в козметиката, която си купувате от магазина.

Краставиците имат високо съдържание на електролити, което ги прави чудесен хидратант за всички органи на тялото, включително и кожата. С тяхна помощ се намалява възпалението, както и свръхпроизводството на азотни оксиди, които са отговорни за натрупването на повече мазнини.

Най-хубавото е, че краставиците са навсякъде – в магазина, в градината, в кошницата на съседката ... Това е евтин и ефективен продукт за красотата ви.

Ето за какво още може да ви е полезна краставицата.  

Балансира омазняването на кожата
През лятото производството на себум се увеличава и дори и постоянно да почиствате замърсяанията по лицето си, няма да помогнете на кожата. Гримът се задържа трудно и усещането не е приятно. Ето какво може да направите. Смесете в блендер половин краставица с една чаена лъжичка лимонов сок и щипка куркума. Намажете сместа върху кожата на лицето и я оставете да действа най-малко 5 минути. Тази маска ще направи кожата ви по-мека и нежна и ще изсветли тъмните петна. Куркумата действа антисептично и антибактериално.

Помага при слънчево изгаряне
Интересно е, че най-ефективните начини за лекуване на слънчево изгаряне са природните. Как може да си помогнете, ако сте изгорели? Смесете половин краставица със суров сок от алое. Може да го направите на ръка, без да използвате блендер. Намажете от сместа върху засегнатите зони. Алоето действа охлаждащо и хидратиращо едновременно. Това ще отнеме от зачервяването и ще осигури естествен антиоксидант за лечение на кожата.

Съживява сухата коса
За да дадете живот на сухите си къдрици, може да приготвите лесно спрей, с който да ги пръскате. Съставките, които са ви необходими са: 1 с. л. кокосово масло, 1-2 ч. ч. сок от краставица, 1 ч. л. масло от босилек, две-трети чаша вода и бутилка със спрей механизъм.

Преди да сложите всички съставки в бутилката, се убедете, че кокосовото масло е много добре втечнено. Може да пръскате косата си с този спрей, когато я усещате много суха и изтощена. Ако желаете да получите по-дълбоко действие, може да я напръскате обилно, след което да я увиете с кърпа и да я оставите така през цялата нощ. Всички съставки стимулират растежа на косата и предотвратяват начупването ѝ.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )