IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 домашни средства срещу акнето, които наистина работят

25 март 2018 13 15

Одобрено от дерматолозите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сред най-големите кошмари на една жена е да се събуди и да застане лице в лице с някоя пъпка, която се е пръкнала неканено през нощта. Разбира се, има фон дьо тен и коректори, които ще замажат положението, но ще направят само това... да замаскират мястото.

За да накарате „гадинката“ да се махне от лицето ви обаче, трябва да я третирате с нещо. За щастие, оръжията са в дома ви. И дори дерматолозите признават, че невинаги е нужно да залагате на скъпа козметика. На първо време опитайте това, работи:

Лед

„Сложете няколко кубчета лед в кърпа и натъркайте възпаленото място. Ледът ще намали подутото и ще премахне зачервяването. Той е вазоконстриктор и следователно ще намали кръвоснабдяването и възпалението в пъпката“, съветва дерматологът Марни Нусбаум от Ню Йорк.

Аспирин и топла вода

Друг начин да успокоите възпалението е с аспирин. „Намачкайте аспирин и добавете вода, докато се получи паста. После нанесете върху пъпката. Въпреки че може да не е толкова ефективно, колкото чиста салицилова киселина, но в случай, че нямате нищо друго подръка може да пробвате“, обяснява д-р Джошуа Зийхнер.

Мед + куркума

„Смесете половин чаена лъжичка куркума в една супена лъжица мед. Нанесете върху мокра кожа, оставете я за пет минути. Куркумата е противовъзпалителна, а медът има антимикробни свойства – и двете съставки, които намаляват размера и възпалението на кожата“, обяснява Нусбаум.

Масло от чаено дърво

„Чаеното дърво има антимикробни свойства и може да помогне за намаляване на нивата на бактерии, причиняващи акне по кожата“, казва Зийхнер. Винаги разреждайте маслото с вода, защото при директно нанасяне на концентрирано съдържание върху кожата може да провокирате раздразнение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари