IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които да избягвате, ако имате пъпки

5 юни 2018 11 00

Забравете за пакетираните десерти

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Кожата е подложена на различни изпитания през лятото. Понякога по нея се появяват пъпки поради това, че я пипаме с мръсни ръце или не полагаме достатъчно грижи за почистването ѝ. Но причината може да се крие другаде, например в храненето. Ако имате мазна кожа и акне, променете хранителните си навици, в противен случай проблемът може да се задълбочи.

Различни проучвания се фокусират върху това кои храни най-често предизвикват черни точки, възпаление и свръхпроизводство на мазнини в кожните клетки. Ето някои от най-употребяваните:

Прясно мляко – то е пълно с мазнини, които допълнително могат да омазнят кожата. Този продукт от животински произход предизвиква възпаление – причина за пъпки по лицето, ръцете, гърба и други части на тялото. Това се дължи на повишаването на кръвната захар и инсулина, което води до свръхпроизводство на себум в клетките. Също така, хората, които пият по-често прясно мляко, имат така наречените „блокирани пори“ и са предразположени в по-голяма степен към акне.

Захар – много проучвания показват, че има връзка между употребата на захарни изделия и появата на пъпки. Но това не означава, че ако ядете по няколко бисквитки на ден, ще имате акне. По-скоро то ще се образува, ако прекалим с количеството захар, което консумираме на ден.

Ако имате възпалена и раздразнена кожа, с много пъпки, ограничете сладкото за няколко дни.

Храни с висок гликемичен индекс – те са най-вредни за кожата, защото са с добавени захари. Могат да доведат до хормонален дисбаланс, при който акнето се увеличава. Бял хляб, кексчета, пастички, бял ориз, чипсове, са с висок гликемичен индекс. Може да ги заместим със сладки картофи, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни.

Бързи храни – също увеличават възпалението в тялото. Те са мазни, засищат ни бързо, но после могат да доведат до тежест в стомаха, появата на пъпки и кожни раздразнения.

Шоколад – увеличава възпалението и насърчава развитието на бактериите в клетките на кожата. Ако в този момент имаме пъпки, това може да бъде причина за увеличаване на броя им.

Шоколадите, които не са на 100% чисти, могат да съдържат мазнини и консерванти, които да предизвикат промени в кожата. Проучване, проведено в Норвегия сочи, че истинският черен шоколад е най-полезен, защото не вреди до такава степен на кожата. В него има антиоксиданти, които дори могат да прочистят токсините.

За да елиминираме по-лесно акнето, трябва да променим начина си на хранене. Много полезна за целта е така наречената средиземноморска диета, част от която са рибата и различни семена, богати на омега-3 мастни киселини. Именно те са идеалното средство за успокояване на инфекциите в кожата. Към тях може да се приемат и пробиотици, които ще намалят пъпките и оксидативния стрес в кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари