Пролетта е сезонът на целулита. Не защото се образува тогава, а защото подготвяйки се за лятото, се вторачваме повече в тялото си. Скоро ще започнем да обновяваме гардероба си с по-разголени дрехи, а никоя от нас не желае да излага на показ портокалова кожа. Да не забравяме и банските, които не могат да скрият кой знае колко от тялото ни.

И макар че темата за целулита от години се нищи от специалисти и медии, все още голяма част от хората имат грешни представи за същността и лечението му.

Време е да научим истината за портокаловата кожа и за целта потърсихме д-р Ана Пейкова, която от години се занимава с естетична дерматология. Тя участва в най-големите международни форуми, както и в индивидуални обучения при признати дерматолози и пластични хирурзи и е в час със съвременната методика за превенция и третиране на целулита. През 2007 година д-р Пейкова заедно с г-жа Дамянова основават собствен център по естетична медицина, козметика и кинезитерапия " ДЕРМА ЕЛИТ".

А ето и какво ни сподели д-р Пейкова по темата за целулита:

Какво представлява целулитът?

Целулитът е кожно заболяване, което засяга предимно жените. Това е проблем на целия организъм, защото освен че се получава натрупване на мазнини в съединителната тъкан, имаме застой на течности и образуване на мъртва тъкан (т.нар. фиброза) в по-напредналите стадии на целулита. И тъй като е нарушена цялата обмяна на веществата в организма, за мен лично, портокаловата кожа е заболяване.

Целулитът не е просто задържане на вода, както се коментира масово. Задържането на течности се нарича „оток", а целулитът най-общо казано е възпаление на кожата.

Различава ли се целулитът в различните части на тялото - корем, бедра, ханш, ръце?

Не, той е един и същ навсякъде, но има различни фази и затова видимо може да изглежда на места по-наситен.

Какви са различните фази?

Първата фаза е лек целулит. Той може да е в резултат на задържане на течности. Пак има и натрупани мазнини, но голяма част от него е течност. Набръчканата кожа е видима, само когато конкретното място се стисне.

Втората фаза е, когато седнем или легнем и при натиска на кожата на дупето и бедрата се виждат тези грапавини и неравности.

Третата и четвъртата фаза са много сходни (втората е малко по-интензивна като усещане на дискомфорт) като при тях вече имаме натрупване на фиброзна тъкан (мъртва тъкан) около съединителната тъкан. В тези фази целулитът е видим без никакъв натиск на кожата, той дори е болезнен за индивида при по-силен и продължителен допир на конкретната област на тялото с друга повърхност.

Д-р Ана Пейкова

Кога започва да се появява целулитът?

Тъй като при дамите той е свързан и с хормоналните промени, често се появява още в пубертета. Тогава целулитът е свързан най-вече с неправилното хранене.

В такъв случай могат ли тийнейджърките да се подлагат на някакви процедури за премахване на портокаловата кожа в тази възраст?

Не е желателно. Всякакви апаратни и инжекционни мезотерапии е препоръчително да се правят след навършване на 18 години. В пубертета целулитът може да се третира със спорт, правилно хранене и масажи. При по-малките момичета не са завършени хормоналните промени, свързани с натрупването на мъжки и женски хормони, което води до задържането на течности и наистина не е препоръчително да се подлагат на някакви по-сложни процедури.

За да не страдат от целулит, момичетата трябва да се движат по-активно, да балансират храненето си като избягват газираните напитки и бързите закуски. Също така да не носят тесни дрехи, които да притискат кожата.

Още по темата

Цигарите влияят ли на появата и задълбочаването на целулита?

Не. Цигарите на по-късен етап водят до състаряването на кръвоносните съдове и отнемат от еластичната тъкан, която е в стените на кръвоносните съдове. Оттам циркулацията на кръвообращението се затруднява и затова те могат да допринесат до цялостно състаряване на кожата, което се превръща в утежняващ фактор в полза на целулита.

Каква роля има спортът за превенция и борба с целулита?

Спортът може да повлияе на портокаловата кожа, когато тя е в първа фаза. Тогава в съчетание с хранителен режим и тренировки – особено с плуване – целулитът може успешно да се третира и лекува.

Когато портокаловата кожа се задълбочи до втора фаза, тя се лекува с подходящи храни в съчетание с процедури, масажи и антицелулитни кремове и гелове.

В трета и четвърта фаза дори с апаратни процедури целулитът се отстранява трудно. И в никакъв случай с еднократен цикъл от процедури. Трябва постоянство и поддръжка. Една мазнина не може да е трупана 20 години и след един цикъл процедури дамите да очакват да изчезне окончателно. Целулитът е свързан със забавено кръвообращение и метаболизъм, не е просто една локална мазнина , която стопяваме и всичко после си е ок.

Както килограмите могат да се качат за една седмица и после се свалят здравословно месеци наред, така е и с портокаловата кожа – необходимо е много време и постоянни усилия.