IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ето защо целулитът ни мъчи години наред

29 април 2013 06 00

Д-р Ана Пейкова разкрива кое е мит и кое истина за портокаловата кожа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пролетта е сезонът на целулита. Не защото се образува тогава, а защото подготвяйки се за лятото, се вторачваме повече в тялото си. Скоро ще започнем да обновяваме гардероба си с по-разголени дрехи, а никоя от нас не желае да излага на показ портокалова кожа. Да не забравяме и банските, които не могат да скрият кой знае колко от тялото ни.

И макар че темата за целулита от години се нищи от специалисти и медии, все още голяма част от хората имат грешни представи за същността и лечението му.

Време е да научим истината за портокаловата кожа и за целта потърсихме д-р Ана Пейкова, която от години се занимава с естетична дерматология. Тя участва в най-големите международни форуми, както и в индивидуални обучения при признати дерматолози и пластични хирурзи и е в час със съвременната методика за превенция и третиране на целулита. През 2007 година д-р Пейкова заедно с г-жа Дамянова основават собствен център по естетична медицина, козметика и кинезитерапия " ДЕРМА ЕЛИТ".

А ето и какво ни сподели д-р Пейкова по темата за целулита:

Какво представлява целулитът?

Целулитът е кожно заболяване, което засяга предимно жените. Това е проблем на целия организъм, защото освен че се получава натрупване на мазнини в съединителната тъкан, имаме застой на течности и образуване на мъртва тъкан (т.нар. фиброза) в по-напредналите стадии на целулита. И тъй като е нарушена цялата обмяна на веществата в организма, за мен лично, портокаловата кожа е заболяване.

Целулитът не е просто задържане на вода, както се коментира масово. Задържането на течности се нарича „оток", а целулитът най-общо казано е възпаление на кожата.

Различава ли се целулитът в различните части на тялото - корем, бедра, ханш, ръце?

Не, той е един и същ навсякъде, но има различни фази и затова видимо може да изглежда на места по-наситен.

Какви са различните фази?

Първата фаза е лек целулит. Той може да е в резултат на задържане на течности. Пак има и натрупани мазнини, но голяма част от него е течност. Набръчканата кожа е видима, само когато конкретното място се стисне.

Втората фаза е, когато седнем или легнем и при натиска на кожата на дупето и бедрата се виждат тези грапавини и неравности.

Третата и четвъртата фаза са много сходни (втората е малко по-интензивна като усещане на дискомфорт) като при тях вече имаме натрупване на фиброзна тъкан (мъртва тъкан) около съединителната тъкан. В тези фази целулитът е видим без никакъв натиск на кожата, той дори е болезнен за индивида при по-силен и продължителен допир на конкретната област на тялото с друга повърхност.

Д-р Ана Пейкова

Кога започва да се появява целулитът?

Тъй като при дамите той е свързан и с хормоналните промени, често се появява още в пубертета. Тогава целулитът е свързан най-вече с неправилното хранене.

В такъв случай могат ли тийнейджърките да се подлагат на някакви процедури за премахване на портокаловата кожа в тази възраст?

Не е желателно. Всякакви апаратни и инжекционни мезотерапии е препоръчително да се правят след навършване на 18 години. В пубертета целулитът може да се третира със спорт, правилно хранене и масажи. При по-малките момичета не са завършени хормоналните промени, свързани с натрупването на мъжки и женски хормони, което води до задържането на течности и наистина не е препоръчително да се подлагат на някакви по-сложни процедури.

За да не страдат от целулит, момичетата трябва да се движат по-активно, да балансират храненето си като избягват газираните напитки и бързите закуски. Също така да не носят тесни дрехи, които да притискат кожата.

Цигарите влияят ли на появата и задълбочаването на целулита?

Не. Цигарите на по-късен етап водят до състаряването на кръвоносните съдове и отнемат от еластичната тъкан, която е в стените на кръвоносните съдове. Оттам циркулацията на кръвообращението се затруднява и затова те могат да допринесат до цялостно състаряване на кожата, което се превръща в утежняващ фактор в полза на целулита.

Каква роля има спортът за превенция и борба с целулита?

Спортът може да повлияе на портокаловата кожа, когато тя е в първа фаза. Тогава в съчетание с хранителен режим и тренировки – особено с плуване – целулитът може успешно да се третира и лекува.

Когато портокаловата кожа се задълбочи до втора фаза, тя се лекува с подходящи храни в съчетание с процедури, масажи и антицелулитни кремове и гелове.

В трета и четвърта фаза дори с апаратни процедури целулитът се отстранява трудно. И в никакъв случай с еднократен цикъл от процедури. Трябва постоянство и поддръжка. Една мазнина не може да е трупана 20 години и след един цикъл процедури дамите да очакват да изчезне окончателно. Целулитът е свързан със забавено кръвообращение и метаболизъм, не е просто една локална мазнина , която стопяваме и всичко после си е ок.

Както килограмите могат да се качат за една седмица и после се свалят здравословно месеци наред, така е и с портокаловата кожа – необходимо е много време и постоянни усилия.

Защо когато спортуваме повече и трупаме мускули, целулитът сякаш става по-видим?

Обяснението е логично. Когато стягаме мускулатурата, тя избутва на повърхността мастните клетки (мастните депа) и те са по-силно забележими.

Кои храни ни помагат да трупаме целулит?

Газираните напитки са най-вредни. Храните с голямо количество мазнина и консерванти също са първи приятели на целулита – чипс, зрънчо и т.н. За съжаление, точно тези храни са най-любимите на подрастващите и затова голяма част от момичетата след пубертета се сдобиват с портокалова кожа.

Трябва да се яде сурова храна, домашно приготвена и да се консумира в умерени количества. Бързото хранене тотално трябва да излезе от менюто на жените.

Как стои въпросът с пиенето на повече вода? Често се пише, че минимум 2 литра вода на ден са препоръчителни, за да нямаме целулит. Има ли нещо вярно в това?

Само с пиенето на вода няма да избегнете появата на целулит, нито ще ви помогне да се справите с него. В областта на бедрата и корема има задържане на циркулацията. Там кръвообращението и лимфообращението е много по-забавено, отколкото в другите зони и водата няма как да го засили.

Пиенето на вода е свързано с отделянето на токсините, които се разграждат при спортна дейност, при мезотерапия и при апаратни терапии. То помага за елиминацията на токсините.

А гените какво отношение имат към образуването на портокалова кожа?

Те имат най-голямо значение. Гените показват предразположението към появата на целулит. Общо взето, ако майка ви не е имала целулит и вие се храните нормално и спортувате умерено, няма да се сблъскате с този проблем.

Гените определят и предразположеността към напълняване. И слабите хора имат целулит, но в най-тежки фази той е при по-пълните.

Говорейки за гени, няма как да не попитаме защо тъмнокожите хора изглеждат така, сякаш не страдат от целулит. Те предразположени ли са към тази болест при условие, че генетично имат по-здрави и стегнати тела?

О, и те имат целулит. Просто заради по-тъмния цвят на кожата, той не си личи на пръв поглед.

У нас много хора обичат да ходят на солариум и да се пекат по-интензивно, защото визуално целулитът се прикрива при потъмняване на кожата.

А като изключим „маскирането" на портокаловата кожа с по-тъмен тен, солариумите и слънцето имат ли някакво друго взаимодействие с целулита?

Солариумът за мен е вреден, аз го отричам. Той е вреден за кожата и за организма, води до накъсване на еластичните влакна на кожата и тя старее много по-бързо, отколкото ако се излага на слънце със слънцезащитен крем.

Нито солариумите, нито слънцето влияят пряко на образуването или лекуването на портокаловата кожа.

Може ли една жена в по-напреднала фаза на целулита тотално да се отърве от него, ако е сериозна и вземе адекватни мерки – комбинация от процедури, хранене и движение?

Може да си подобри значително състоянието на кожата си, ако няма някакви други заболявания. И пак казвам, трябва време и постоянство. От веднъж, каквито и процедури да прави, няма как да изчезне напълно този кожен проблем.

Има жени на по 50 години, които идват, изготвя им се цялостен режим за няколко месеца и после резултатите са впечатляващи. Но трябва да се поддържат, за да се запазят.

Как става това поддържане? Трябва ли постоянно да се ходи на апаратни процедури?

Поддържането е основно с хранене и спорт. След като една жена е минала цикъл от апаратни процедури в зависимост от фазата на целулита и ефекта от тях, се преценява кога трябва да повтори цикъла и как да запази резултата. Може да се подлага на една процедура месечно или на два месеца. Отговорът на този въпрос е индивидуален. Но хранителният режим и спортът са задължителна част от него.

Освен това трябва да се вземе предвид дали организмът е млад. По-младият организъм по-бързо се справя с портокаловата кожа, т.е. ако тя е в начална фаза апаратните процедури дори могат да се избегнат и проблемът да се неутрализира с хранене, спорт и кремове.

Антицелулитните кремове и гелове сами по себе си ефективни ли са?

Те са ефективни в комбинация с другите методи (масажи, процедури, храна и спорт). Кремовете заглаждат кожата, стягат я и ѝ придават по-здрав вид. Но те не влияят пряко върху мастните образувания и фиброзата , защото не могат да проникнат до тази дълбочина. Кремовете стигат само до горната дерма, а целулитът реално се образува три слоя по-надолу - в епидермата.

Кои болести могат да повлияят за образуването на целулит?

Хората с диабет, хипертония , заболявания, свързани с обмяната на веществата, с метаболитен синдром образуват по-големи мастни депа в определените зони. Жените в менопауза са по-уязвими също.

Портокаловата кожа при мъжете еднаква ли е с тази, която се образува при жените?

Да, еднаква е. Но те са по-пощадени, защото при тях не се отделят женски полови хормони и имат друга структура на тялото. При по-пълни мъже обаче, също се появява целулит в областта на корема.

Кой е най-ефективният апарат, с който може да се премахне целулитът?

В Америка е много разпространен апаратът Vela Shape II, защото е медицинска техника от много висок клас. Има специален сертификат от Асоциацията за храни и лекарства, която дава подобни класификации само на апарати, добре проучени и наистина ефективни.

На световните конгреси по анти ейдж медицина се препоръчва комбинация от няколко апаратни техники. Например, ако има затлъстяване, първо се прави липосукция, след това се прилагат различни апаратни техники, които в България все още ги няма. Тези процедури са много скъпи. Ако при нас едно LPG е около 35 лв., там то е 120 долара или евро.

Всеки апарат действа по различен начин върху целулита и мастните натрупвания и затова трябва да се съчетават отделни процедури. Важно е да се прецени и дали са повече мазнините или фиброзата, преди да се премине към някакво третиране на конкретния участък от тялото.

А как човек може да прецени на каква процедура да се подложи?

Това е почти невъзможно. У нас постоянно се рекламират различни процедури и апарати, но за съжаление повечето са китайски, а трябва да са американски. В България много малко апарати са от висок клас медицинска апаратура, защото са прекалено скъпи.

Кой е най-големият мит за целулита?

Митовете са много. Според мен най-голямата заблуда е, че целулитът може да изчезне от раз. Ако една жена смята, че може да се „напъне" да спортува, да се храни по-здравословно и да ходи на процедури в рамките на месец и след това кожата ѝ да бъде гладка и стегната, греши. Дори да постигне такъв резултат, то после трябва да го поддържа постоянно. Няма такова нещо като еднократно справяне с целулита. Това е борба за цял живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

1 ( преди 10 години )
Напълно съм съгласна с коментар 1.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M2Voyages ( преди 11 години )
Dobra statia, merci za informatciata!Pari za kremove i gelove anti-cellulit, sa xvurleni pari na viatura. Vodata ne razgrajda cellulitnite kletki, no pomaga za razgrajdaneto na drugi mastni kletki v organisme. Sporta e ot ogromno znachenie (ne sluchaino povecheto sportistki niamat celluilit), no triabva da bude kombiniran s podxodiacht xranitelen rejim! Xirurgicheskite namesi sa s nejelatelni vtorichni effekti, no pravilnite massagi na cellulitnite zoni davat mnogo dobri rezultati. Prekomernoto izlagane na slunce spomaga razvivaneto na cellulit...sled niakolko godini intesivni i postoianni trenirovki vidimo se namaliava cellulita i se podobriava metabolisme. NO pain, No gain!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар