IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни рецепти за ексфолианти със захар

11 август 2015 13 58

С тях може да третирате всяка част от тялото си

Снимка: istock

Снимка: istock

На пазара има много козметични марки и понякога човек не знае на коя точно да се довери. В много случаи по-скъпите продукти са по-ефективни, макар че има и сравнително евтина козметика, която има същия ефект.

Най-сигурни в качеството обаче може да бъдете само, когато самите вие сте направили козметичния продукт.

Макар да звучи малко стряскащо, всъщност няма нищо сложно в това. Точно, както сами може да си направите домашна маска за лице или коса, така може да си забъркате и един захарен ексфолиант. Той е подходящ за третиране на зони с по-група кожа като петите, например. Разбира се, с него може да екфсолирате и цялото си тяло, което се нуждае от премахване на мъртвите клетки.

Кожата на устните също има нужда от ексфолиране, особено през по-студените месеци. Веднъж в седмицата може да търкате устните си със захар, за да ги подмладите и да помогнете на балсама за устни да се абсорбира по-добре.

Ето няколко рецепти за домашни ексфолианти със захар, които може да направите сами:

1. Лесна рецепта със захар. Нямате време за нещо по-сложно? Тази лесна рецепта за захарна скраб ще направи кожата ви гладка и ще ѝ придаде допълнителен хидратиращ ефект. Смесете две супени лъжици захар със ¼ чаша зехтин. Към тях добавете няколко капки етерично масло от лайка и разбъркайте. Получената смес може да използвате за всички части на тялото, включително лицето.


2. Рецепта с мента и захар. За да подмладите кожата си и да ѝ придадете копринен вид, използвайте тази рецепта за скраб. Всичко, което ви е необходимо са 2 чаши бяла кристална захар, ¼ чаша кокосово масло (може и бадемово) и 4-5 капки етерично масло от мента. Разбъркайте добре и получената смес използвайте за ексфолиране на тялото, без лицето.

3. Рецепта с лимон и захар. За разлика от предишната рецепта, тази може да я използвате и върху лицето. Необходимите съставки за направата на лимонената скраб са: 1 чаша бяла/кафява захар, ½ чаша зехтин, 1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон и 2-3 капки етерично масло от лимон. Разбъркайте всички съставки и нанесете върху избраната част от тялото.

4. Рецепта с розов грейпфрут и захар. Грейпфрутът е богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали, които са много полезни и подхранват кожата. За да направите тази рецепта, са ви необходими следните продукти: 2 супени лъжици растителен глицерин (или кокосово масло), 1 супена лъжица масло от гроздови семена, 4 супени лъжици бяла захар, 2 капки етерично масло от розов грейпфрут и ¼ чаша сок от грейпфрут. Смесете всички съставки и получената консистенция нанесете върху желаните места.

 

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари