IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за гладка и млада кожа на ръцете

3 март 2014 10 00

Кой е основният враг на нежната кожа на ръцете и как да се справите с него?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Главният престъпник за състоянието на кожата на ръцете ни през зимата е влагата, и по-точно липсата на такава. Независимо от временното затопляне, сега не е времето да се отпускате с грижата за кожата на ръцете. Може би сте наясно с какви продукти трябва да го правите и кои са най-ефективните маски за ръце за възстановяването на кожата им. Ето някои от най-ефективните методи и продукти за поддържане младостта и здравето на ръцете ни.

Влажността през зимата рязко спада, а и трябва да сме много „благодарни“ също на сухия въздух в помещенията, който значително повлиява за сухотата на кожата. Следователно колкото по-често мием ръцете си, толкова по-суха става кожата им, оставена на сухия въздух. При всеки досег с вода, липидният слой значително изтънява.

Основната задача в грижата ни трябва да бъде укрепване на естествената защитна бариера на кожата на ръцете. Тя се състои от протеини, липиди и мазнини, благодарение на които епидермисът е защитен от агресивното въздействие на външната среда. Гените все пак също играят първостепенна роля. Но е по силите ни да „измамим“ природата.

Формулата на успеха е овлажняване и пак овлажняване. Правилно подбраният крем се бори с изпаряването на влагата от кожата и за постигането на меката и гладка повърхност. Използването на хидратиращ крем за ръце трябва да бъде всекидневно, преди да се появят сухи участъци по кожата. Минималното количество нанасяния на ден трябва да е около шест пъти, а идеалното – след всяко миене на ръце и преди сън. Сложете тубичка с крем за ръце навсякъде – в чантата, в колата, в офиса, на тоалетката в антрето. При нанасянето на крема е нужно да масажирате добре ноктите и кутикулата, които страдат особено от сухота. Преди сън е добре да ги масажирате в продължение на 5 минути с продукт, който съдържа витамини А и Е, както и бета-каротин.

Как да изберете ефективен крем за ръце сред многообразието от кремове?

Преди всичко се интересувайте от съставките: необходимо е да следите за смекчаващи и влагозадържащи вещества. Именно първите играят роля на смазка и запълват пространството между здравите клетки на епидермиса, което се появява с отмирането на старите клетки. Търсете съставки като масло от жожоба, изопропил палмитат и глицерол стеарат. Овлажняващите вещества „привличат“ влагата и я задържат в повърхностния слой на епидермиса. Главните спасители на кожата са глицерин, хиалуронова киселина, сорбитол, пропилен гликол, урея и млечна киселина. Разбира се, обърнете внимание на реда на съставките – те трябва да са означени в низходящ ред.

Крем за ръце с мед Intensive 7 Days Soothing (Garnier, 4.98 лв.), хидратиращ крем за ръце Express Hydration (Nivea, 5.58 лв.), крем за ръце Aroma Confort (Decleor, 32 лв.), крем за ръце с термален планктон Biomains (Biotherm, 36.90 лв.)

Ако сухотата на кожата на ръцете ви се е превърнала в проблем с кървящи участъци, няма да се справите само с крем – необходими са ви специални продукти за увредена кожа. Те трябва да включват в наситена концентрация съставки като масло от ший, пчелен восък и диметикон. Преди сън нанесете обилно количество от продукта, сложете памучни ръкавици и на сутринта ще бъдете удивени от резултата.

За превенция през зимата е препоръчително да не миете ръцете си с гореща вода и да избирате по-меки сапуни. Дори и най-малкото забавяне на нанасянето на крема след измиване е от значение, тъй като влагата се изпарява. Старайте се да не използвате антибактериални гелове със спирт, които изсушават епидермиса. Два пъти седмично ексфолирайте кожата на ръцете със скраб – това ще улесни попиването на съставките на крема.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари