IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да поддържате здрави нокти?

3 април 2014 06 01

Вижте някои причини за чупливостта на ноктите и как да ги избягвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Рутинната грижа за красотата на ноктите е основна, за да избегнем изненадващи щети като счупен нокът, докато миете чинии например.

С добре поддържан маникюр шансът да привлечете повече внимание се увеличава. Неслучайно Instagram манията по снимките с варианти на маникюри се разрасна мълниеносно.

Вероятно вие също сте сред тези, които са се опитвали да сътворят едно от тези чудеса върху ноктите си сами у дома. И разбира се все нещо се обърква. Защо?

Структурата на нокътя се състои от малки клетки, чийто състав е предимно кератин. Ако погледнете ноктите под микроскоп, ще забележите, че тяхната структура изглежда като покрив с керемиди. Тези клетки са много деликатни и структурата на нокътя лесно абсорбира. Тя е почти 10 пъти по-абсорбираща от тази на кожата. Ето защо след дълга баня ноктите ви стават толкова меки и се извиват лесно.

Трябва да знаете, че ако ноктите ви стават изключително крехки без причина, това е знак, че може да имате анемия или проблеми с щитовидната жлеза. Крехките нокти са показател за дефицит на протеин. Ако нямате никакъв проблем, но ноктите ви са били винаги такива, това означава, че е генетично.

Свойството на ноктите лесно да абсорбират ги прави податливи на външни влияния, а това води до счупване или разцепване. Има обаче три най-чести причини за наранявания и лошо състояние на ноктите.

Влиянието на водата

Водата лесно се абсорбира от ноктите. Затова при честото миене или дългите вани клетките на ноктите се разширяват, след което пък отново се свиват. Това натоварване и непрекъсната промяна на структурата на нокътя се отразява на вида му, както и на лака, който е нанесен върху него.

Сезонни промени

През зимата студът причинява замръзване на повърхността на ноктите, а вътрешността им се охлажда значително. Промяната на температурата води до различни нива на влажност в нокътя. Точно както телесната температура се променя, за да се адаптира на външните промени, същото се случва и с ноктите. Това причинява тяхното отслабване.

Работа с препарати и химически вещества

Те са врагове на лака. Например лакочистителят е силен почти колкото разредител за боя и наистина изсушава ноктите. Лакочистител без ацетон изисква повече време на действие, за да почисти лака за нокти, както и повече от течността. Така че, дори и лакочистителят ви да е без ацетон, повечето количество и повечето търкане върху нокътя, за да премахнете лака, също му вреди. И въпреки това е по-добре да ползвате лакочистител без ацетон.

Що се отнася до самия лак, за да запазите целостта на нокътя, докато го отстранявате, никога не трябва да обелвате лака от ноктите, а да го премахвате само с лакочистител. Обелването нарушава нокътната плочка. Т. е. с отстраняването на лака, вие ще отстраните и повърхността на нокътната плочка. Това важи особено за маникюра с гел, който се премахва само от професионалист в салона.

Ето какво може да направите, за да опазите маникюра си и да създадете една здравословна среда за ноктите ви да растат здрави и силни.

1. Носете ръкавици при работа с химикали и с вода.

2. Използвайте хидратиращи сапуни, които не изсушават кожата на ръцете.

3. Поддържайте ноктите си къси, за да сведете до минимум площта, която абсорбира водата и химикалите.

4. Добавката, която помага да се поддържа здравето на ноктите, е биотин. Ноктите се възобновяват на шест месеца, така че приемането на тази добавка трябва да трае поне толкова.

5. Нанасяйте всяка вечер масло или крем за кутикулите, за да не допускате да се изсушават. Те предотвратяват проникването на водата в ноктите, а това може да създаде благоприятна среда за бактериите. Препоръчително е да не изрязвате кожичките на ноктите си, а да ги избутвате, за да ги използвате като щит срещу бактериите.

6. Дайте почивка на ноктите си от лак. Ако сте взели различни предпазни мерки и все още ноктите ви са чупливи, просто ги оставете за известно време без лак. Това ще ги върне във форма. Колко дълга да е тази почивка? Ноктите растат бавно, така че, колкото и да не ви харесва, най-малко три месеца се налага да си спестите лака.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
все имам чувството, че не ги пиля както трявба, и за това се нацепват
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар