IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истината за целулита

24 май 2014 05 40

Има ли шанс да се избавите от този „дефект“ на кожата?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Защо целулитът причинява само негативни емоции на жените? Обикновено доста самоуверени и интелигентни дами могат да полудеят и да излязат от равновесие заради неравностите по кожата си.

А всъщност целулит имат 80% от жените по света. Защо тогава сме толкова обсебени от този проблем, който всъщност е нещо съвсем естествено за женското тяло, а ние го превръщаме в драма?! Как да си обясним епичните размери на сумите, които заделяме, за да се избавим от него, въпреки че разумът ни подсказва, че шансовете да се отървем от портокаловата кожа са много малки?!

Но какво точно е целулитът, в борбата с който много жени губят време, пари и здрав разум?

Това са гънки или неравности, причинени от състоянието на съединителната тъкан под кожата, която нарушава гладката ѝ повърхност. Мислете за кожата си като за матрак – той има плънка и повърхност. Плънката е структурирана така, че да поддържа гладка повърхността. Между пружините обаче има съединителна тъкан, която поддържа правилната структура за гладката повърхност. Съединителните влакна функционират по същия начин – поддържат кожата и я прикрепват към мускулите. Между тези влакна се съдържат мазнини. Количеството им в един момент започва да расте и се образуват джобове, в които има повече мастни натрупвания. Именно те образуват подутините и неравностите по кожата.

Кое НЕ причинява целулит?

Един от най-големите митове е, че целулитът е причинен от мазни храни. Но и мъжете консумират мазни храни, дори повече от жените. Става дума по-скоро за структурата на кожата. При мъжете съединителните влакна в кожата са пресечени ивици, а при жените са вертикални ивици, които поддържат мускулните влакна и кожата.

Като добавим към този факт и това, че кожата ни е тънка, производството на естроген и фактът, че кожата ни е склонна да образува дебел слой от мазнини, вследствие на работата на хормоните... Това е истинска буря от хормони в телата ни, която ни прави много по-податливи на образуването на целулит, който е и по-видим. Според много хора консумирането на сладки неща и недостатъчното пиене на вода също са причина за целулит. Но това може да доведе повече до дехидратиране на кожата и мастни натрупвания, но не и до поява на целулит.

Защо целулитът се появява след пубертета?

Според специалистите причина за това е, че с напредването на възрастта се увеличава производството на естроген, а това води до образуването на повече мазнини в тялото. Но вертикалните влакна в съединителната тъкан на женската кожа не се разтягат, а избутват нагоре към повърхността на кожата тези мазнини. Това причинява неравностите. Т. е., ако имате целулит и наддавате на тегло, съответно и неравностите ще са по-големи и видими.

Лошата новина е, че никакви кремове не могат да излекуват целулита!

Продукт за локално нанасяне няма как да доведе до съществена разлика преди и след употребата му. Функцията на повърхностния слой на кожата е да я запази от външни влияния. Това не е отворена врата за различни видове съставки като кофеин, екстракт от бръшлян и др. Кремовете работят на повърхността, а за да действат тези съставки, те трябва да достигнат до структурата ѝ, която е доста под повърхността.

Все пак тези продукти за локална употреба могат да окажат известно влияние. Те хидратират много добре кожата и по този начин тя изглежда много добре. Това е временно решение чрез оптичен ефект за вида ѝ, но все пак е ефективно до известна степен. Т. е. антицелулитните продукти създават илюзията за по-малко целулит, но когато спрете да ги ползвате, трапчинките отново стават видими. Може да ползвате целогодишно хидратиращи продукти за тяло, които съдържат глицерин, хиалуронова киселина, урея и диметикон. Тези съставки ще помогнат на кожата да абсорбира по-добре влагата, а в крайна сметка това ще създаде илюзията за нейната гладкост.

Полезното, което можете сами да направите у дома, е лимфен дренаж с помощта на различни масажори. Те причиняват натиск, който намества ивиците в съединителната тъкан и така се изглажда повърхността на кожата. За да видите разлика обаче, трябва да правите процедурата няколко пъти в седмицата и поне два месеца. В мига, в който спрете, неравностите отново ще се настанят на повърхността. Това е най-сигурният вариант за реално подобрение на структурата на кожата, а не само оптична илюзия.

Как да се отървете от целулита?

Може би, ако сте готови да изгубите доста време и пари, лазерните процедури са до известна степен надеждни. Запомнете обаче, че лазерът дава също временно решение. Трябва да направите серия от 8 до 12 процедури на всеки 6 до 12 месеца, като в този случай подобрението на състоянието на целулита ви може да е от 20 до 30%. Може да направите серия от няколко процедури като начален етап, след което да повтаряте процедурите на всеки 6 или 12 месеца.

Снимка: Thinkstock

В крайна сметка, не е лесно да приемем, че имаме целулит, но това е единствената ни опция. Много по-важно е да изградим навици да се грижим ежедневно за кожата на тялото и за кондицията на мускулите си. Най-важното е да се научим да обичаме тялото си, което ще ни подари повече самоувереност. А погледнат през очите на самочувствието, целулитът изглежда по друг начин – не толкова драматичен.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
V kato venduzi ( преди 9 години )
масажите с вендузи помагат много, купете си едно хубаво антицелулитно масло, не гел МАСЛО! и си купете вендузи от аптеката
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар