IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бръсненето НЕ удебелява космите

29 август 2014 14 01

Учени развенчават всеобщото схващане

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето жени търсят алтернативни методи на обезкосмяването, тъй като са били предупредени, че бръсненето прави космите по-дебели - особено в бикини зоната. Е, дамите вече могат да бъдат спокойни, защото може да се окаже, че това твърдение е поредната градска легенда.

Според ново проучване, публикувано в Scientific American, няма реални факти, които да доказват, че бръсненето наистина удебелява космите, прави ги по-груби, а понякога и е причина за появата на подкожни косъмчета.

Всъщност, ако космите наистина ви се струват по-дебели, най-вероятно това е просто трик на окото, отколкото реална промяна в структурата на косъма.

„Човешкият косъм е като молив или копие, които се стесняват в края“, се казва в изследването. Така че, когато една жена се обръсне, тя премахва само по-тънката част от косъма. По този начин след това се показва по-дебелата и тъмна част на косъма, създавайки грешно впечатление за ефекта от бръсненето.


Според учените обезкосмяването далеч от фоликула обикновено не променя нищо в процеса на растеж. Всъщност това не е първият път, в който тази теория е опровергана. През 1970 година след проведен експеримент изследователите установили, че няма значителна разлика при обезкосмяването посредством бръснене и чрез други методи, пише Daily Mail.

Нюйоркският дерматолог Мелани Гросман посочва: „Жените бръснат краката си през цялото време. Те ще бъдат като горили, ако космите наистина се удебеляваха и сгъстяваха“. Следвайки тази логика, плешивостта също нямаше да бъде проблем, ако решението беше просто бръснене.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

e не, ( преди 9 години )
вече съвсем ни правят на маймуни!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар