IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаете ли как да съхранявате козметиката си?

22 октомври 2013 12 00

Запознайте се с някои практични правила за съхранение, които ще удължат живота на козметичните ви продукти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кремове, лосиони, червило, спирала, пудра – без тези козметични продукти никоя жена не може да преживее. Но как и къде да ги съхраняваме, за да удължим живота им?

Крем за лице и тяло

Тези продукти не е препоръчително да се оставят в банята, макар и да ни е съвсем удобно да са ни под ръка. Влагата и високата температура са противопоказни за съхраняването на козметиката, а тези условия са характерни за почти всяка баня. Това важи особено за органичната козметика – натуралните съставки в съдържанието бързо ще се окислят при повишените градуси на въздуха.

Най-доброто място за съхранение на кремове, лосиони, серуми и почистващи млека е тъмно място в стаята като ъгъл или шкаф. Идеалната температура за съхраняването на козметиката е между +5 и +25 градуса по Целзий. При по-ниска температура продуктите се охлаждат прекалено, а при по-висока се окисляват и отделят вредни токсини. Това дава отговор на въпроса правилна ли е разпространената практика за съхраняване на козметиката в хладилник! Дори и при правилно съхранение, след отварянето си козметиката не трябва да се ползва повече от година, а за някои продукти дори 6 месеца.

Околоочни кремове

Тези кремове и серуми съдържат по-малко консерванти и са предназначени за грижата на по-специфична и чувствителна кожа, така че могат да издържат и при по-ниска температура. По-втвърдената текстура въздейства добре на зоната около очите, което причислява хладилника като едно от местата за съхранението на тези продукти. Да уточним все пак, че не става дума за фризера, а най-много за вратата на хладилника.

Почистващи средства

Тези продукти можем да съхраняваме в затворен шкаф в банята. В този списък влизат пяна, гел, масло, шампоан, балсам и лосион – всичко, което се нанася на кожата или на косата за кратко време, след което се измива с вода. Важното е да не попада вода вътре във флакона, за да не причини нарушаване на текстурата и изменение на консистенцията.

Снимка: Clarins

Червила

Най-важното за този продукт е неговия цвят. Не е препоръчително на мястото, на което съхранявате червилото си, да достига пряка слънчева светлина. При постоянната висока температура или светлина, маслата, които са в основата на формулата на червилото, отделят токсини. За да се случи това, са достатъчни три месеца под пряка слънчева светлина.

Червилото може да се съхранява в хладилник, но ако имате чувствителна кожа на устните, добре е да не го охлаждате, а да го нанасяте със стайна температура. Контактът с кислород също влошава качеството на червилото, за което е добре то винаги да е затворено. Що се касае до срока за съхранението му, практически червилото е вечно. Може да го ползвате в продължение на две или три години, след което единственото, което не е приятно, е лошият му мирис, както и загубата на еластичността на текстурата му.

Снимка: Revlon

Спирала за мигли

Условията за съхранение на спиралата са същите като на червилото, но съществената разлика е, че спиралата е с далеч по-кратък живот. След 6 месеца употреба е препоръчително да изхвърлите спиралата си, за да избегнете риска от зараза с конюктивит.

Освен това, колкото и да е качествена една спирала, след този период започва да изсъхва, което причинява слепване на миглите и следи от буци от туш върху тях. С оглед на хигиената, всеки месец е добре да поставяте под течаща вода четката на спиралата, за да се прочисти оптимално.

Снимка: Dior

Сенки, пудра, руж

Тези продукти може да са компактни - с насипна текстура, но може да са и течни и гелообразни. За компактните козметични продукти изискванията за съхранение са по-малко, а и срокът на годност е далече по-дълъг. Важно условие за тях е редовното почистване на апликатора и четката, с които се нанасят. Те лесно се замърсяват от кожната мазнина и от частици от епидермиса на кожата.

Кремообразната декоративна козметика е със срок на годност около година и половина-две. При съхранението й не бива да се допуска преохлаждане или прегряване, а идеалната температура е между +8 и +22 градуса по Целзий.

Снимка: Clarins

Тониращи кремове

Видовете от този продукт са доста – от крем на маслена основа до твърд стик-коректор. Обичайно срокът им за съхранение е около две години. За да ви служи дълго тониращият крем, добре е да поддържате чистотата на флакона. Периодично почиствайте с помощта на сух тампон гърлото на тубата, дозатора или вътрешната част на отвора от остатъци. Периодично проверявайте за неприятен мирис и за промяна на текстурата – понякога се разтича или се появяват балончета с въздух. В такъв случай е добре да се изхвърли.

Друг добър съвет е да се ограничи докосването на продукта с ръка, за да се минимизира попадането на микроби в него – най-добре е да се взима с помощта на специална шпатула. Това е препоръчително и за кремовете за лице. Тези продукти също се съхраняват при температура между +8 и +22 градуса Целзий.

Лак за нокти

Срокът на съхранение на лаковете за нокти е различен в зависимост от ползването им, но след една година максимум те вече не са годни за употреба, защото няма да можем да гои нанесем. Това, което може да правите всеки път, е да почиствате гърлото на шишето с лакочистител, за да се затваря плътно. Да се разрежда лакът с ацетон или спирт е крайно неподходящо, защото има риска от увреждане на ноктите, а възстановяването им отнема доста повече време и усилия. Лакът се съхранява на стайна температура по възможност далеч от пряка слънчева светлина.

Снимка: Miss Sporty

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари