IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медът – най-добрият приятел на женската красота

30 септември 2014 12 29

Подобрете кожата и косата си, използвайки мед

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Медът най-често е възприеман като здравословен подсладител, с който може да заместите захарта в чая си. Тази лепкава консистенция обаче може да бъде много повече от това. Медът е като най-добър приятел на женската красота, тъй като се отразява невероятно добре на кожата и косата на дамите.

Медът може да хидратира, да се бори със стареенето и дори с бактериите. Освен това той е зареден с хранителни вещества, антиоксиданти и лечебни съединения. Важно е да купувате истински мед, тъй като в него се съдържат повече активни фитонутриенти и ензими.

Ето и няколко идеи как да използвате меда като разкрасяващ продукт:

1. Хидратираща маска. Медът е естествен овлажнител, така че е изключително подходящ за дълготрайна хидратация.

Какво да опитате: Нанесете една чаена лъжичка мед върху чиста суха кожа и го оставете да действа в продължение на 15-20 минути. Изплакнете с хладка вода.

2. Изчиства порите. Ензимите в меда помагат на кожата да бъде красива, свивайки и изчиствайки порите. Освен това антибактериалните свойства на меда и жожобата предотвратяват натрупването на бактерии, които могат да доведат до кожни дисбаланси.

Какво да опитате: Разбъркайте една супена лъжица мед с две супени лъжици масло от жожоба (или кокосово масло), докато сместа стане хомогенна. Нанесете върху чиста и суха кожа, масажирайки лицето си нежно с кръгови движения. Избягвайте зоната около очите и малко по-късно изплакнете с хладка вода.

3. Нежен ексфолиант. Медът е зареден с антиоксиданти, ензими и други хранителни вещества, които подхранват, почистват и хидратират кожата. Сода бикарбонат пък е лек естествен ексфолиант, който премахва мъртвите клетки на кожата, позволявайки на новите клетки да се появят.

Какво да опитате: Смесете две супени лъжици мед с една супена лъжица сода за хляб. Навлажнете кожата си с вода, след това леко разтривайте сместа върху лицето или тялото си с кръгови движения. Изплакнете добре.

4. Помага срещу белези. Твърди се, че медът изсветлява кожата. Освен това неговите противовъзпалителни и антибактериални съединения помагат да се намали появата на белези и да се спре увеличаването на рани, благодарение на регенерацията на тъканите. Свойствата на хидратиращия мед и кокосовото масло също помагат да се съживят кожните клетки, а редовното и нежно масажиране ще увеличи циркулацията на кръвта и ще възстанови кожата.

Какво да опитате: Смесете една чаена лъжичка мед с една чаена лъжичка кокосово масло или зехтин. Нанесете върху засегнатата област и масажирайте с върховете на пръстите си, посредством кръгови движения в продължение на една до две минути. Поставете топла кърпа върху кожата си и останете така докато изстине. Правете процедурата веднъж дневно.

5. Балсам за коса. Ензимите и хранителните вещества в меда правят косата хидратирана, но без тя да натежава надолу и да губи своя обем. Кокосовото масло пък прониква в косъма и изглажда епидермиса.

Какво да опитате: Смесете една супена лъжица мед с две супени лъжици кокосово масло. Нанесете от сместа обилно в долните две трети от влажната си коса, започвайки от краищата и продължавайки нагоре. Останете така в продължение на 20 минути и след това изплакнете добре.

6. Лечение срещу слънчево изгаряне. Медът възстановява хидратацията в най-дълбоките слоеве на кожата, която преди това е била изложена на изгаряне. Алое вера пък съдържа силни противовъзпалителни средства, които успокояват и възстановяват изгорената кожа.

Какво да опитате: Смесете една част мед към две части гел алое вера. Нанесете сместа върху изгорената кожа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари