IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитете косата, ноктите и кожата от хлора

28 август 2016 13 30

Защитете се в летните жеги не само от слънцето, а и от водата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Жегите не са само сезона на морето, а и на басейните. Много хора предпочитат да почиват в хотелския си комплекс, дори той да е в близост до плажа. Водата в него обаче не е за предпочитане пред морската, тъй като съдържанието на хлор може да нанесе щети на кожата, ноктите и косата ви.

 „Хлорът в басейните може лесно да проникне в порите и да причини дразнение и сухота на кожата”, твърди Джоели Кауфман, директор на Кожната асоциация в Южна Флорида.  И все пак експертът подчертава, че е по-добре да се потапяте в басейни с хлор, отколкото в такива без, тъй като химикалът ви предпазва от бактерии, които се развъждат на местата, в които има много хора.

Как да съхраните кожата, косата и ноктите си в тези басейни?

Слънзезащитно мляко за тялото

Лятото е задължително да се слагате слънцезащитни продукти с висок фактор върху кожата си, за да се предпазите от рак на кожата, поява на пигментация и някои злокачествени образувания по кожата. Тези продукти са добро средство и да защитите кожата си от хлора, тъй като създават бариера между нея и хлора във водата.

Нанасяйте на тялото си съответното плажно масло/крем на около 2 часа.

Грижа за лицето

Хлортът дехидратира силно кожата, затова след като сте приключили с плажа бързи нанесете крем за лице или серум с високо съдържание на витамин С.

Мека и копринена коса

Едва ли плувате с шапка в басейна, така че косата ви също може да пострада от хлорираната вода, която я изсушава и нацепва косъма.  Преди да се отдадете на плажуване, нанесете малко кокосово олио по краищата, за да ги „запечатате” и те да не се дехидратират, накъсват и раздвояват, подложени на хлора и жаркото слънце.

Помислете и за ноктите

Вероятно сте забелязали, че ако поседите по-дълго в басейна, ноктите ви омекват, лакът се нацепва и започва да се бели. Ето защо е хубаво да слагате няколко пласта заздравител или топ лак върху ноктите си преди плажуване край басейна. Така не само ще „запечатате” лака си, но и ще предпазите нокътната плочка.

Ако сте заложили на гел лак, акрил или просто сте подсилили ноктите си с гел, няма да имате проблеми с хлора. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари