IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аквагимнастиката моделира тялото

28 юли 2015 05 13

Треньор Антоанета Атанасова разказва за предимствата на водния спорт

Снимка: istock

Снимка: istock

Tialoto.bg стартира нова рубрика „Фитнес съвети от треньори“, в която професионални инструктори ще дават съвети за хранене, тренировки, упражнения и режими, специално за читателите на сайта.

Днешната статия е за атрактивния спорт аквагимнастика и за него разказва инструкторът от фитнес център SkyGym Антоанета Атанасова.

Водните процедури са средство на хидротерапията. Те имат както здравно-превантивна, така и козметична мярка.

Подобряват качеството на живот, когато се прилагат в ежедневието и качеството на отдих. Общата класификация на най-разпространените видове се определя от температурата на водата, химическия й състав и механичната сила на въздействие при използване на специализирана апаратура.

Механизмът на физиологичното въздействие на водната среда се определя главно от нейните физични свойства. Топлинният капацитет, плътността и топлопроводимостта я превръщат в удобна среда за здравна превенция, рекреация и позитивен козметичен ефект.

Топлинните системи в организма се активират в резултат на температурни контрасти нанесени върху кожата. Под влиянието на водните процедури в кожата се активират ензимни системи, които пряко влияят върху съдовия тонус и кръвообращението. Този сложен механизъм се осъществява чрез възникване на нервни импулси, преминаващи през гръбначния стълб, за да стигнат до терморегулаторните центрове в кората на мозъка.

В зависимост от характера и силата на възприятието дразнене се предават възбудни или задръжни импулси към органи и системи, чиято дейност се активира или понижава. Следователно водните процедури предизвикват сложни по своя характер реакции, но съвършената система за терморегулация на организма винаги запазва неговото топлинно равновесие.

Запазване на телесната температура на постоянно ниво е една от най-важните жизнени функции на човека.

Въздействието на водните процедури с топла вода води до следните основни физиологични резултати:

• Богат приток на кръв

• Резултат на активни функции на потните жлези

• Резултат на активиране на обмяна на веществата

Водните процедури имат и мощно козметично въздействие, чрез механичното действие и дразнене на тактилните рецептори. Овлажняването влияе върху еластичността и тургура на кожата, спомага за отстраняване на мъртвите клетки на външния слой.

Влиянието на водните процедури върху нервната система е водещо, а реакциите на всички останали функции имат подчинен характер. Топлата вода, приложена за кратко време, възбужда нервната система, а когато се прилага продължително време, снижава възбудните процеси и има успокояващо въздействие. Водните процедури с индеферентната температура имат оптимално въздействие върху централната нервна система. Контрастните интензивни температурни въздействия (с гореща и със студена вода) са с изразен възбуден ефект върху организма на здравия човек.

Водата се оказва необходимо условие за живота на всички живи организми. Тя е средата, в която се осъществяват всички химически реакции.

Аквааеробика: Аеробен означава с кислород, аква – във водна среда или аеробика във вода, т. е. аквааеробика.

По време на аеробна тренировка, сърдечносъдовата система, която се състои от сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове реагира на физическото натоварване като увеличава количеството кислород пренасяно до спортуващите мускули.

При редовно занимание с аквааеробика сърцето става по-силно, в резултат на което с един удар започва да изпомпва повече кръв до активните мускули, следователно се увеличава и количеството кислород достигащо до тях.

В резултат на това човек става по-издръжлив на високоинтензивни натоварвания за по-дълъг период от време, а съответно времето за възстановяване на организма след натоварване значително се скъсява.

Освен това аквааеробиката:

• Зарежда с енергия

• Подобрява настроението и предпазва от изпадане в депресивни състояния

• Подобрява качеството на съня

• Увеличава добрия (HDL) холестерол, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания

• Спомага за изчистване на телесните мазнини

• Намалява риска от ракови заболявания

• Не травмира ставите, както сухата аеробика.

Автор: инструктор Антоанета Атанасова.

В следваща статия ще разгледаме видовете аквааеробика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари