IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изгорим мазнините в точно определена част от тялото?

28 октомври 2015 09 00

Професионални и ефективни съвети от Страхил Иванов

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за който всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Не би ли било прекрасно, ако имаше лесно и удобно упражнение, с което да направите 100 повторения и така да изгорите мазнините в една определена част от тялото – било то корема, дупето, задната част на ръцете, бедрата и т. н.?

Звучи примамливо, нали? Но както вече предполагате, няма как да размахате магическата пръчка и да се разделите с нежеланите мазнини просто ей така.

Не съществува такова упражнение, което да стегне определена част от тялото и да направи така, че мазнините да изчезнат оттам.

Ако тази стратегия работеше, тогава единственото, което щеше да се изисква, за да се сдобиете с тяло като от корица, са по 100-200 коремни преси на ден.

Но за съжаление тази стратегия никак не е печеливша. Повярвайте ми, вече съм я изпробвал на собствен гръб.

Как горим мазнини?

Преди да преминем към същината, нека да разгледаме набързо как всъщност протича процесът на горене на мазнини. За улеснение ще направя следното сравнение: Представете си, че тялото ви е автомобил, а мазнините са барел със суров петрол в багажника. Въпреки че двигателят на колата ви работи на бензин, а бензинът се добива от суров петрол, няма как да изсипете суровия петрол директно в резервоара. Той би бил безполезен освен ако по някакъв начин не го преобразувате в бензин, който да поставите в резервоара. Същият принцип важи и за тялото ви. Мазнините отложени по бедрата, корема и други части на тялото са като суров петрол. Не може да ги изгорите директно от ханша, защото първо трябва да ги преобразувате в гориво, което тялото може да използва за енергия. Това се случва като първо мобилизирате мазнините и те достигнат до черния дроб, където се разграждат до свободни мастни киселини, които вече могат да се използват за енергия.

Защо е невъзможно да изгорим мазнините в точно определена част от тялото?

Когато тялото ви се нуждае от енергия, то не си я набавя от точно определена зона, а едновременно от всички мастни депа. Да, когато правите коремни преси до безкрай, може да изгорите част от мазнините в коремната област, но ще горите мазнини и от бедрата, ръцете, гърдите и т. н. В крайна сметка тялото е устроено така, че да изразходва резервите от мазнини равномерно от всички свои части.

А как тогава да изгорим мазнините в областта на корема, бедрата, ръцете и т. н.?

За да се случи това, трябва да накарате механизма за горене на мазнини да работи във ваша полза. Ето как:

1. Тренирайте силово

Започнете да изпълнявате силови тренировки със собствено тегло или със свободни тежести. Не се ограничавайте единствено до областта, която искате да подобрите. Вместо това тренирайте мускулатурата по цялото тяло – така то ще ви се отблагодари с прекрасна визия. Ако сте начинаещ, давайте си 48 часа за почивка и възстановяване между тренировъчните занимания. Почивката ще даде възможност на мускулите да изградят нови влакна, което ще ви даде стегнат и секси външен вид.

2. Горете калории

В същото време трябва да започнете да горите мазнини, като включите в режима си интервални кардио тренировки като тези тук. Правете кардио 3-4 пъти седмично, като продължителността на една сесия не трябва да надхвърля 30-45 минути.

3. Хранете се целесъобразно

Отново ще се върна на примера с колата. Ако зареждате на всяка бензиностанция по пътя ви, резервоарът никога няма да се изпразни. Същото е и с калориите – ако не се намирате в калориен дефицит (това означава да приемате по-малко калории, отколкото горите), тялото ви никога няма да посегне към резервите си от мазнини просто защото не се нуждае от тях.

Комбинирайки тези 3 стъпки, ще стегнете мускулите, които са заровени някъде под мастните депа, ще мобилизирате мазнините и ще ги изгорите, за да си набавите енергия – стига да не приемате повече калории от необходимото. Този системен подход е най-ефикасният начин да се сбогувате с нежеланите мазнини и хилядите коремни преси.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари