Вълче грозде или Годжи бери са имената, под които е известен плодът на растението Lycium barbarum. То расте в Югоизточна Европа и Азия. Често е наричано тибетско и хималайско годжи – все имена, които не са пряко свързани с местата, на които вирее най-широко, но са често използвани на пазара за здравословни храни по света.

Но защо през последните години самият плод, сок и множеството му производни (изсушени плодове, барчета, кисели млека, пюрета, семена), са така почитани от търсачите на полезна и лековита храна?

Отговорът се крие в хранителния състав на годжито, в неговите силни антиоксидантни свойства, които го превръщат в един от супер плодовете. За успеха му в съвременния свят голям принос има и съдържанието на витамин С, което е сред най-високите познати в плод.

По-голямата част от реколтата годжи бери идва от северните части на централен Китай (Ningxia Hui) и от западен Китай (Xinjiang Uyghur), където растенията виреят в огромни плантации до 1000 акра.

Плодовете, добивани от над 600 години в Нинксия, в близост до плодородните земи на Жълта река, са считани за най-качествените в цял Китай и често са наричани „червени диаманти”. Традиционните китайските лечители и днес използват именно реколти от този регион.

Плодът на това растение-чудо е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача - то е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на малките топчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. Значението на този растителен вид в регионите му на добив е толкова голямо, че всяка година се организират пищни фестивали в негова чест.

За съжаление, годжи берито почти никога не може да бъде намерено в свежата си плодова форма извън регионите на производство. На пазара се среща обикновено в опаковки сух плод, който обаче в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия.

Много популярен e сокът от годжи бери. Заради голямото количесто добре запазени полизахариди в него, му се приписват силни лековити свойства.

Като цяло годжи е известно с благоприятните му влияния върху сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система; помага за превенция на ракови заболявания.  Счита се, че годжи е също активен имуностимулант, повлиява положително метаболизма, удължава живота, прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло.

От листата на растението и от кората на корените му се прави чай, който е типичен за китайската традиционна медицина и потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. Казват още, че годжи е сексуален стимулант при мъжа и може да помогне при проблеми с ерекцията. Но тъй като няма сериозни изследвания по темата, това за сега е само колоритна част от суперзвездния ореол на годжи.

Годжи бери съдържа изключително полезни вещества: 11 основни и следи от други 22 минерала; 18 аминокиселини; 6 основни витамина; 8 полизахариди и 6 монозахариди; 5 ненаситени мастни; редица феноли, асоциирани с антиоксидантните свойства на плода; калций; магнезий; желязо; цинк; селений, рибовлавин – витамин В2; много високо съдържание на витамин С.

Независимо дали ще повярваме на популярните легенди, според които един китаец живял 252 години само защото всеки ден си похапвал годжи бери, или не, този плод и неговият сок със сигурност ще ни помогнат да се чувстваме добре.

За информацията ни помогнаха от Биомаг.