IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супер вълшебен плод: вълче грозде (годжи бери)

7 юни 2011 12 26

То расте в Югоизточна Европа и Азия

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вълче грозде или Годжи бери са имената, под които е известен плодът на растението Lycium barbarum. То расте в Югоизточна Европа и Азия. Често е наричано тибетско и хималайско годжи – все имена, които не са пряко свързани с местата, на които вирее най-широко, но са често използвани на пазара за здравословни храни по света.

Но защо през последните години самият плод, сок и множеството му производни (изсушени плодове, барчета, кисели млека, пюрета, семена), са така почитани от търсачите на полезна и лековита храна?

Отговорът се крие в хранителния състав на годжито, в неговите силни антиоксидантни свойства, които го превръщат в един от супер плодовете. За успеха му в съвременния свят голям принос има и съдържанието на витамин С, което е сред най-високите познати в плод.

По-голямата част от реколтата годжи бери идва от северните части на централен Китай (Ningxia Hui) и от западен Китай (Xinjiang Uyghur), където растенията виреят в огромни плантации до 1000 акра.

Плодовете, добивани от над 600 години в Нинксия, в близост до плодородните земи на Жълта река, са считани за най-качествените в цял Китай и често са наричани „червени диаманти”. Традиционните китайските лечители и днес използват именно реколти от този регион.

Плодът на това растение-чудо е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача - то е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на малките топчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. Значението на този растителен вид в регионите му на добив е толкова голямо, че всяка година се организират пищни фестивали в негова чест.

За съжаление, годжи берито почти никога не може да бъде намерено в свежата си плодова форма извън регионите на производство. На пазара се среща обикновено в опаковки сух плод, който обаче в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия.

Много популярен e сокът от годжи бери. Заради голямото количесто добре запазени полизахариди в него, му се приписват силни лековити свойства.

Като цяло годжи е известно с благоприятните му влияния върху сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система; помага за превенция на ракови заболявания.  Счита се, че годжи е също активен имуностимулант, повлиява положително метаболизма, удължава живота, прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло.

От листата на растението и от кората на корените му се прави чай, който е типичен за китайската традиционна медицина и потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. Казват още, че годжи е сексуален стимулант при мъжа и може да помогне при проблеми с ерекцията. Но тъй като няма сериозни изследвания по темата, това за сега е само колоритна част от суперзвездния ореол на годжи.

Годжи бери съдържа изключително полезни вещества: 11 основни и следи от други 22 минерала; 18 аминокиселини; 6 основни витамина; 8 полизахариди и 6 монозахариди; 5 ненаситени мастни; редица феноли, асоциирани с антиоксидантните свойства на плода; калций; магнезий; желязо; цинк; селений, рибовлавин – витамин В2; много високо съдържание на витамин С.

Независимо дали ще повярваме на популярните легенди, според които един китаец живял 252 години само защото всеки ден си похапвал годжи бери, или не, този плод и неговият сок със сигурност ще ни помогнат да се чувстваме добре.

За информацията ни помогнаха от Биомаг.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

мария ( преди 8 години )
Не всяко Годжи Бери се консумира,а само 3 вида.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Иво Стоянов ( преди 10 години )
Не знам дали навсякъде в България вирее, но аз лично тези дни в Северозападна България намерих храсти Годжи бери на три места и то е големи количества. Едното бе до село Мокреш, другото в село Септемврийци, третото по пътя между селата в района. Това са много гъсти храсти, диво растящи. отрупани с плодове.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
стела ( преди 10 години )
твърде вероятно е годжи берито да е виреело и по нашите ширини, или близките ни съседни, защото прочетох,че мерджан е другото му име, а това ми е много познато от народното творчество.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
MIKIMAX ( преди 11 години )
Ако се интересувате от разсад за Тибитското чудо Годжи бери, свържете се с:GSM: 0899353062e-mail: gojiberry7738***yahoo.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Случаен ( преди 11 години )
До до кпд: 2-3 лв дневно за нещо си съмнителни доходи ли се явяват хахахахах, още повече че дозировката е трикратно по-малка от споменатите 100 гр, тогава ко прайм - става 1 лв дневно, явно си зле с аритметиката :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
До Анонимен:kolega ot koi sela blizo do haskovo si az sam ot mineralni bani ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
до кпд ( преди 11 години )
Какви доходи имаш, че си копуваш такива количества ? Направо си просиш данъчните да дойдат !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
КПД ( преди 11 години )
Преди седмица кръвната ми захар на гладно беше 7.4.Чувствах сухота и постоянна жажда,болки все едно дали бях гладна или жадна,метален вкус постоянно в устата,обща отпадналост и нервност.С една дума толкова ми беше зле,че беше неописуемо.Влязох при една позната в магазин за ядки и я попитах има ли нещо за сваляне на захарта.Тя ми каза :Ами най- подходящо за всичките ти оплаквания е това.-и ми показа опаковка на Годжи бери.-Вземи си това и си решаваш проблема!Прочете ми на кратко какво лекува и какво съдържа ,каза ,че мога да си го ям както ми харесва ,защото освен всичко било и много вкусно .........И си купихНе попитах колко се взема ......и докато се прибера до в къщи толкова ми хареса,че изядох целите 100 грама.(После прочетох за оптималната доза)На другия ден си купих пак и дадох на приятелката ми и дъщеря ми отначало бяха скептични ,но им хареса.Взех да си слагам в овесените ядки или мюсли сутрин по 40плодчета.4 дни след като ги опитах за пръв път направих отново изследвания и днес, когато ги получих се оказа ,че захарта ми е спаднала и на гладно е била 5.3.Лекарите и сестрите не можеха да повярват,че за толкова кратко време е успяло да ми смъкне захарта.Една от сестрите каза:-Толкова килограми канела съм изпила и не ми е свалила захарта.Ще опитам и това.Дано да има ефект!Силно се надявам и на нея да и повлияеКазах и на майка ми .Нейната порция накиснахме във вода и и казах спокойно да си я изпие след като изяде плодчетата.Забравих да спомена,че глада и болките намаляха и се чувствам много добре,въпреки часовете прекарани в разходки на този студ.Надявам се хората да го оценят.Много по- добре е да приемаш шепичка от тези дребни плодчета,отколкото шепа хапчета.КЪСМЕТ И ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sa6ka ( преди 11 години )
sa6ka ( преди 11 години )
ako iskate razsad v neograniceno kolicestvo,elate v gr.valcedram,obl.montana
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар