Чаша прясно мляко, вечер преди лягане, може да направи много повече от това да ни осигури добър сън. Според ново изследване на известно медицинско списание, приемът на протеини 30 минути преди лягане може да помогне на тялото ни да се възстанови по-бързо особено след фитнес тренировка.

В експеримента са участвали 16 души, които са спазвали следната дневна диета: В 8:00 часа сутринта, те са започвали тренировъчна програма, в 9:00 часа са похапвали блокче, съдържащо протеини и въглехидрати. В 11:30 часа, участниците са консумирали напитка, които съдържали 40 грама протеин казеин. Половин час по-късно тези участници се отдали на следобеден сън, като преди и след него им били събрани кръвни проби, за да се наблюдава усвояването на протеините и баланса на цялото им тяло.

Още по темата

Синтезът на мускулния протеин бил с 22% по-висок при участниците, в сравнение с този на изследователите, които не консумирали протеините. Този синтез е от решаващо значение за растежа и възстановяването на нашите мускули, особено след интензивен спорт.

Опитайте едно от тези здравословни, леки „закуски" 30 минути преди лягане в дните, когато сте били на тренировка:

■ 1 чаша обезмаслено мляко (86 калории / 8 грама белтъчини)

■ 1 чаша обезмаслена извара (104 калории/15 грама белтъчини)

■ 1 чаша обезмаслено кисело мляко (100 калории/18 грама белтъчини)

■ Две твърдо сварени яйца (150 калории/12 грама белтъчини)

■ 1/2 чаша овесени ядки с 1-чаша обезмаслено мляко (236 калории/13 грама белтъчини)

■ 2 супени лъжици фъстъчено масло (188 калории / 8 грама белтъчини)

■ 23 бадеми (162 калории / 6 грама белтъчини)