IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинският чай мате в борбата с лошия холестерол

9 април 2012 13 55

...и като профилактика срещу рака и сърдечните заболявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чаят от мате традиционно се пие в Аржентина при социални събития и събирания с приятели, докато у нас най-вече кафето изпълнява тази функция на социална напитка през деня. Но дали не би било хубаво да разнообразим топлите напитки, които пийваме с приятели по нашите ширини, с аржентинското мате?

Elvira de Mejia, учен от университета в Илинойс, направила изследване на здравословните ползи от чай мате. В изследването здравите доброволци трябвало да изпият или половин литър чай мате, или мляко или кафе. Количеството на ензима paraoxonase-1 било измерено в телата им преди и след изпиването на напитките. Този ензим стимулира производството на добър холестерол. Резултатите показали, че след изпиването на чай мате има повишение с 10% на активността на paraoxonase-1. Било установено, че напитката понижава и нивата на LDL – лошия холестерол.

В Аржентина почитателите на матето наливат гореща вода върху 50 грама сухи листа от чая, които са поставени в кана за вода във формата на кратуна. Напитката се консумира през метална сламка. Използват около ½ до 1 литър вода за запарката. Чрез този метод антиоксидантите и полифенолите в чая могат да бъдат консумирани преди да се оксидират (окислят).

Чаят от мате съдържа около 12 полифенолни вещества в различна концентрация, която зависи от района, в който е било отглеждано растението. Науката вече е доказала, че полифенолите могат да предпазват от рак и сърдечни заболявания.

Научните изследвания на Elvira de Mejia върху десетки видове чай мате (култивирани и диви) продължават и тепърва предстои да се разбере какви още ползи може да извлечем от това растение.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари