IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисело мляко + риба = суперхрана?

2 април 2012 14 50

А уж тази комбинация причинявала алергии

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може да не звучи особено апетитно, но комбинацията от кисело мляко с добавени омега-3 мастни киселини, извлечени от рибата има всички данни, да се превърне в новата суперхрана на съвременното общество. Спокойно - няма да си поливате рибата с кисело мляко! Става въпрос за създаването на нов продукт, който може би ще стане хит в магазините.

От години се говори колко полезни за сърцето и целия организъм са омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата. Много хора обаче не консумират достатъчно риба и съответно не приемат необходимото количество от тези мастни киселини.

По тази причина екип от учени от технологичния университет във Вирджиния решили да обогатят с тях по-търсени продукти, каквото е, например, киселото мляко. Те се спрели на концентрация от 1 % на омега-3 мастни киселини в млякото, което е препоръчителното количество, което трябва да приемаме дневно.

Вкусът на обработеното мляко бил приемлив, макар дегустаторите да усещали вкуса на риба в него. 50 % от тях са му дали положителна оценка, а 39 % са казали, че биха го купували редовно заради качествата му.

Останалата част от хората, които опитали новия продукт не били във възторг, но според неговите създатели причината е, че повечето хора предпочитат или са свикнали с вкуса на подсладените млека, а това не е такова.

"Международната популярност на киселото мляко и фактът, че е толкова полезно заради пробиотиците, минералите, витамините и млечните протеини в него, ни дадоха идеята, че то може да се използва и за осигуряване на омега-3 мастни киселини" – каза проф. Сюзан Дънкан от екипа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

jo ( преди 11 години )
А като сготвиш рибата ме викни. Аз ще донеса виното.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Хайде, действайте ( преди 11 години )
Купете си един шаран, може платика, дори и таранка. Изчистете го и го посолете. Разцепете го през гърба и го разстелете внамазана с масло тава. Печете го до златисто.Направете заливка от кисело мляко, яйца и счукан на пюре чесън, залейте изпечената риба и печете до зачервяване на заливката. Ако не ви хареса - въпрос на вкус. А всъщност това е много, много стара българска рецепта. А учените или са много изостанали или плагиатстват от народната мъдрост.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар