IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от ябълковия и балсамов оцет

19 април 2012 05 31

Не са единствено кулинарни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Използването на оцет в различни ястия и за почистване и дезинфекциране са добре познати на българите. Но в повечето случаи се използва винен оцет и се пренебрегват останалите видове, а на пазара има разнообразие от оцет в зависимост от суровината, която е използвана за производството му и начина на приготвяне.

Ето няколко идеи за употребата на най-популярните видове оцет:

Ябълков оцет

За приготвянето му се използва ябълкова каша. Продуктът има цвят наподобяващ меда, а хората с по-остро обоняние ще могат да разпознаят нотките на ябълка в миризмата на висококачествения ябълков оцет. В кухнята се използва за дресинги на плодови и зеленчукови салати, марината и за плодови туршии.

Освен с кулинарните си качества, ябълковият оцет е известен и с използването си за поддържане на добро здраве и облекчаване на определени болестни състояния.:

Помага за отслабване. Съдържа пектин, който намалява желанието за калорични храни.

Подпомага храносмилането.

Намалява стреса. По време на обработването на ябълковия оцет в стомаха се освобождава триптофан – аминокиселина, която има роля за производството на серотонин, а този хормон има успокояващо действие.

Използва се при гъбична инфекция като се нанася външно върху засегнатото място.

Облекчава болки в резултат на ревматоиден артрит.

Препоръчва се за детоксикация на тялото. Пийте всеки ден между храненията по една чаша зеленчуков фреш с 1 супена лъжица ябълков оцет, разтворен в него.

Балсамов оцет

Традиционно се произвежда в Италия от определен вид грозде, което се вари до получаването на консистенция близка до сиропа и след това се съхранява в специални дървени бъчви, за да ферментира и узрее. Колкото по-стар е, толкова по-скъп и ценен е. Използва се за пикантни ястия и десерти.

Неговите ползи за здравето са: помага за отслабване, повишава имунната защита на организма, защото съдържа полифеноли (антиоксиданти полезни в борбата със сърдечните заболявания и рака и др.) и подобрява храносмилането, тъй като стимулира активността на храносмилателния ензим пепсин.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари