IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от ествествения подсладител стевия

4 юни 2012 05 15

Много по-добра опция от изкуствените подсладители

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Естественият подсладител стевия се прави от листата на растението стевия. Тези малки листа са изключително сладки и не съдържат калории или захар. Стевия се смята за по-безопасна опция за подслаждане в сравнение с изкуствените подсладители. Все още е необходимо да се направят достатъчно изследвания, но на този етап се смята, че употребата на стевия има и други  благотворни ефекти:

1. Подходяща за отслабване. Стевия не съдържа калории и няма да увеличи нивото на захарта в кръвта. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е едно от условията за постигане на здравословно тегло.

2. Безопасна за зъбите. Както знаете, захарта разваля зъбите, а повечето хора консумират захар в по-големи количества, отколкото предполагат. Тя се съдържа и в храни като кетчуп, консервирани зеленчуци, дресинг за салати, деликатесни меса, преработени плодови сокове и т.н. Ако замените захарта със стевия, е възможно да спестите много разходи за зъболекар и болка.

3. Намалява кръвното налягане. Има проучване, според което стевия може да намали

кръвното налягане като се консумира между 750-1500 мг от нея на ден.

Доказано е, че високата консумация на фруктоза, още една скрита захар, може да увеличи кръвното налягане с 30%. Ако изпивате по 2,5 кена обикновена газирана напитка на ден, рискът се увеличава значително.

Ако повече хора заменят газираните напитки с такива, подсладени със стевия, ще направят здравословен избор.

4. Намалява кръвната захар. Друго проучване разкрива, че 1000 мг стевия може да намали кръвната захар с 18%.

Как да използвате стевия

Може да приготвяте ястия със стевия, вместо със захар или изкуствени подсладители. Например домашно приготвения сос за спагети може да бъде направен с нея. Може да изстискате един лимон в чаша вода и да сложите малко стевия и така разполагате с освежаваща нискокалорична лимонада. Подслаждането на фрешове и плодови сокове с ествествения подсладител също е добра идея. Може да откриете стевия в магазините за био и диетични храни.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари