IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 правила за пиене на чай

8 юни 2012 13 20

Може и да е прост за приготвяне, но тайните за правилна консумация на чая не са известни на всеки

Снимка: Dreamstime
Чай от SALVIA OFFICINALIS

Снимка: Dreamstime Чай от SALVIA OFFICINALIS

Родината на чая е Китай, а известният владетел Чен-Нунг е обявен за негов откривател. Навремето китайците са варили вода само с ароматни масла и подправки, но според  легендата един ден, докато Чен-Нунг бил в градината на двореца си, няколко листенца от неизвестен храст паднали в топлата му вода. Тя бързо сменила цвета си и когато императорът отпил от нея останал запленен от свежия вкус и аромат на новата напитка. Оказало се, че мистериозният храст бил чаено растение.

От тогава светът е бил завладян от този еликсир. Ако попитате арабите ще ви кажат, че летните жеги са идеални за горещ чай.

Ако попитате руснаците ще ви кажат, че дългите зимни следобеди са време за няколко чаши чай.

Ако попитате японците ще ви кажат, че чаят е цяла религия, която заслужава подобаваща чаена церемония.

Ако попитате англичаните, е изискано да пиете следобеден чай.

Ако попитате диетолозите, е здравословно да пиете зелен чай.

Ако попитате купонджиите ще ви кажат, че черният чай е не по-лош от кафето, за бодърстване.

И въпреки популярността му, не всеки знае как да приготвя и консумира чая както трябва. Ето някои основни правила:

Правило 1 – Не пийте чай на празен стомах. Това не се препоръчва, защото може да повлияе на температурата на някои от органите ви и така да затрудни нормалното им функциониране. Има древна китайска поговорка: „Не пий чай, когато сърцето ти е празно.".

Правило 2 – Не пийте горещ чай. Горещият чай дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Продължителният прием на твърде топли напитки може да доведе до изменения в тези органи. Ако чаят, който пиете всеки ден е по-топъл от 62 градуса, това би направило стомашната ви тъкан по-уязвима и склонна на заболявания. Препоръчителните градуси за здравословен чай са 52 С.

Правило 3 – Не пийте твърде студен чай. Защото причинява натрупване на храчки.

Правило 4 – Не пийте много силни чайове. Високите нива на кофеин и танини в съдържанието на силните чайове причинява главоболие и безсъние.

Правило 5 – Не оставяйте чаят да ври прекалено дълго. Ако чаят ври повече от необходимото, полифенолите в него и другите му важни съставки се изпаряват. Това не само намалява бистротата и аромата му, но и нарушава полезните му свойства. Дългото задушаване на листенцата пък, води до драстично увеличение на бактериите и микроорганизмите в течността.

Правило 6 – Не преварявайте чай много пъти. Обикновено след третото завиране, в чаените листенца няма много останали полезни вещества. Експерименти са доказали, че при първото варене те пускат 50% от здравословните си съставки, при второто – 30%, а при третото едва 10%. Всяка следваща „цедка" става все по-малко полезна и в един момент дори може да се превърне в опасна, тъй като вредните субстанции започват да напускат листата в последни.

Правило 7 – Никога не пийте чай преди ядене. Много чай преди хранене води до една особеност на салвията (градинския чай) – храната, приемана след това ще ви се стори безвкусна. Също така временно се забавя усвояването на протеини от храносмилателната система. Най-добре е да пиете чай 20 – 30 мин. преди ядене.

Правило 8 – Не пийте чай и веднага след хранене. Той забавя храносмилането и разстройва функциите на всички храносмилателни органи. Отново изчакайте да минат 20 – 30 минути след последното ви хапване преди да консумирате чай.

Правило 9 – Не приемайте лекарства с чай. Агентите на танина, който се съдържа в градинския чай, пречат на някои свойства на повечето лекарства.

Правило 10 – Не пийте чай, приготвен предния ден. Не само, че чаят е загубил полезните си свойства, но е и станала прекрасен развъдник за бактерии. Ако не се е вкиснал вече, можете да го ползвате за козметични цели, но само външно.

Престоялият за 24 часа чай е богат на киселини и флуор, които действат благотворно на капилярите, екземите, кървящите венци, раните и язвите по кожата. Ако изплакнете с чай очите след плач, ще се почувствате освежени и ще намалите зачервяването им.

Сутрин, можете също да жабуркате устата си с чай преди миене на зъбите, като това ще ви остави свежо усещане, а и ще заздрави венците и зъбите ви.

КоментариКоментари

Supermag ( преди 5 години )
Полезна и интересна информация!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
hoho ( преди 6 години )
пиещият чай ( преди 6 години )
Хем 'Не пийте чай, приготвен предния ден', хем 'Престоялият за 24 часа чай е богат на киселини и флуор'... последно?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимна ( преди 9 години )
всички коментирали имате интелект на стайно растение...имам чувството, че не сте прочели статията даже, а сте я погледнали
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ива ( преди 9 години )
от всичко до тук запомних само да не пия чай..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
77 ( преди 10 години )
vipera ( преди 11 години )
Не пийте чай след хранене, не пийте чай на гладно ... а кога?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
stef ( преди 11 години )
:) ( преди 11 години )
шщд ( преди 11 години )
Винаги,когато пиете чай си носете термометър.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар