IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълшебствата на кокосовото мляко

15 юни 2012 10 20

Един от може би най-полезните екстракти от тропически плод

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор на куп витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин. Освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри, които са безценни за храносмилателната система и подобряват работата на сърцето. Всичко това превръща тази тропическа течност в манна небесна на здравословния живот и в незаменимо богатство за диетата ни.

При редовна консумация млякото от кокос е особено полезно за борбата с високото кръвно налягане. То намалява значително систоличното напрежение и благодарение на електролитите, които съдържа, може да държи кръвното под контрол, както и правилното функциониране на жлезите. Основен причинител на високото кръвно е солния дисбаланс в организма, а кокосовата вода със своите минерали помага за регулацията му.

Друг огромен плюс на кокосовата вода е, че тя е най добрият естествен изотоник, познат на човека. Електролитите в нея са отговорни за модулиране на обмяната на течности между отделните части на организма и стимулацията на мускулите. Тя поддържа тялото хидратирано и оксидирано, тъй като светкавично доставя кислород и хранителни вещества към клетките. Особено се препоръчва след тренировка и тежки физически натоварвания, когато нивата на тези вещества в тялото имат нужда от презареждане.

Макар да изглежда привидно леко, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като не съдържа и грам холестерол, има по-малко калории от портокаловия сок и стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.

Имунната ви защита ще се подобри значително благодарение на кокосовото мляко, защото то е мощен антиоксидант и помага на организма в борбата му с вирусите. Контролира диабета, лекува бъбречни проблеми, дори го спрягат като силен противник на рака.

Според специалисти, кокосовото мляко може да бъде пълноценен заместител на изкуственото мляко за бебета, защото точно като майчината кърма, съдържа лауринова киселина. Тъй като е натурално стерилно и силно наподобява човешката кръвна плазма по съдържание, може да се ползва и като неин заместител в екстремни ситуации.

КоментариКоментари

Химик ( преди 11 години )
Потасиум?!?! Калий ... Дори не дочетох
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар