IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете енергийни напитки – кафето си е най-добро

20 декември 2012 11 40

И в тези напитки най-ефикасната съставка е кофеинът

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че кофеинът е най-полезната и ефикасна съставка с тонизиращ ефект и има огромна липса на доказателства, че съставки като гуарана, подобряват физическите или когнитивните функции на организма.

Нови изследвания показват, че единствената доказана съставка, която дава енергия е всъщност и основната съставка на кафето. Проучването, публикувано във вестник Nutrition Reviews, констатира, че докато енергийните напитки често съдържат съставки като таурин, гуарана, жен-шен, B-витамини и други съставки, всъщност ефикасността им се дължи единствено на това, че съдържат и кофеин.

Тези напитки наистина подобряват физическата и умствена производителност, но изследването смята, че основната полза от това се дължи на щедрата доза кофеин в тях, а не на другите добавки. Изследователите са наблюдавали ефектите на енергийните съставки самостоятелно и/или в комбинация с кофеин.

С изключение на някои слаби доказателства за глюкозата и екстракта от гуарана, почти няма такива в подкрепа на твърденията, че другите компоненти на енергийни напитки (различни от кофеин), допринасят за повишаване на физическите или когнитивните функции. По-рано тази година друго проучване установи, че енергийните напитки съдържат до 14 пъти повече кофеин, отколкото други безалкохолни напитки.

Освен това, лекарите предупредиха, че подрастващите, които консумират енергийни напитки, може да напълнеят неусетно, тъй като не са достатъчно активни, за да изгорят допълнителните калории.

Казват, че тези напитки, които съдържат между 10 и 270 калории на порция - никога не трябва да се дават на малки деца. Скрит проблем с енергийните напитки е кофеинът, който може да достигне токсични нива до 14 пъти по-големи, отколкото в други безалкохолни напитки. Този стимулант е свързан с гърчове, диабет, сърдечни проблеми и поведенчески разстройства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари