IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофеинът е опасен, колкото алкохолът и цигарите

7 март 2013 13 00

Стимулантът причинява „ненавременни смъртни случаи“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кофеинът е често срещана съставка в много продукти, а неговата консумация е наистина значителна в световен мащаб. Стотици милиони хора започват деня си с чаша горещо кафе. Ако и вие сте от тях, може би трябва да се замислите дали да не заместите кафето с чая, например.

Според водещия експерт доктор Джак Яков кофеинът причинява преждевременна смърт. Той алармира, че стимулантът присъства в много продукти като енергийни напитки, алкохолни напитки и дори лекарства. В резултат на тази практика много хора несъзнателно консумират повече кофеин, отколкото предполагат. Това води до тревожни последици за здравето на човек и обществото като цяло.

Доктор Яков е на мнение, че рисковете, които крие кофеинът за здравословното състояние на хората, са толкова големи, че той трябва да бъде приравнен с алкохола и цигарите. На децата пък трябва да се забрани купуването на продукти с кофеин. Изненадващо, но вредният стимулант може да бъде намерен още в бисквити, дъвки, кисело мляко и ароматизирано мляко. Също така кофеинът се съдържа и в различни медикаменти – лекарства за грим, хапчета за отслабване, ментови бонбони, козметика и сапуни.

Американската агенция за храните и лекарствата обяви милата година, че разследва пет смъртни случая, свързани с определена марка енергийни напитки. Разбира се, от компанията отрекли връзката. Смъртните случаи са на деца, които променили поведението си след перманентна консумация на енергийни напитки. Според доктор Яков сърцата на младежите, които пият много кофеинови напитки, са изложени на голям риск, пише вестник Daily Mail.

Доказано е, че енергийните напитки, също както алкохолът, имат въздействие върху хората, карайки ги да пият още и още от продукта. Потвърдено е също така, че консумацията на кофеин от деца може да ги направи по-податливи на алкохол и наркотици в бъдеще. Изследване от Канада установи, че безопасното количество кофеин на ден за възрастни е до 400 милиграма.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари