Хлорела (Chlorella) е вид зелено, едноклетъчно, микро водорасло, което съдържа най-големите концентрации на хлорофил в света. То снабдява организма с високи нива на бета-каротен, витамин B12, желязо, както и незаменимо количество протеини.

Сушената хлорела (предлага се на прах и във вид на хапчета) съдържа около 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидртати, 5% фибри и 10% минерали и витамини.

Поради високия й протеинов състав, тя е предпочитан хранителен източник за много хора. Тя е богата още на магнезий, натрий, калций, цинк и желязо. Може да се добавя към шейкове и смутита. Учените твърдят, че ефектите на болести като астма, язва, депресия, хипогликемия и рак могат да бъдат намалени чрез включването на хлорела в хранителния режим.

А ето и още три причини, за да добавите хлорела към вашата диета:

Още по темата

1. Хлорела се счита за една от най-мощните суперхрани.

Освен, че е вероятно най-богатият източник на хлорофил на Земята, тя има много високо съдържание на растителни протеини. Хлорела съдържа 58 грама протеин на 100 грама тегло. За сравнение, говеждото и пилешкото месо имат 24-28 грама протеин на 100 грама тегло. Хлорела подпомага детоксификацията в живите организми, използва се при профилактиката на лъчеви болести и подсилва оздравителните процеси.

2. Хлорела намалява болката и хипертонията.

Според различни проучвания хлорела намалява и стабилизира кръвното налягане трайно, ако се взема в продължение на два месеца. Освен това хлорела засилва имунната система след прекаран грип и може да действа като обезболяващо.

3. Хлорела прочиства организма от тежките метали и подобрява храносмилането.

Хлорела отстранява и неутрализира натрупалите се в тялото отровни вещества, вследствие замърсяването на околната среда и поглъщането на некачествени храни. Нещо повече – тя е смятана за първокласен детоксикиращ агент, способен да елиминира тежки метали, устойчиви въглеводороди, пестициди и хербициди от всички органи и тъкани.

Хлорела подобрява храносмилането, тъй като фибрите в структурата на водораслото стимулират перисталтиката, спомагат за растежа на полезните за тракта аеробни бактерии и за редовното отделяне.