IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пакетирани храни без токсини

10 юни 2013 14 00

Как да пакетирате храни без да ги насищате с токсини

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато купувате пакетирани храни и искате да разберете какво се съдържа в избрания продукт, вие разчитате на информацията на етикета. Дали обаче там пише всичко? Ако опитате да си спомните, едва ли някога сте срещали бисфенол А (BPA), изписан върху етикета на някоя хранителна стока. За жалост това, че дадено химично вещество не е обозначено като съставка, не означава, че всъщност не се съдържа в храните.

Бисфенол А е синтетичен естроген, който се използва в пакетираните хранителни стоки от 1950 година насам. Веществото може да бъде намерено в термоси за вода, DVD-та, мобилни телефони, очила, лещи и автомобилни части. В супермаркета бисфенол А се среща в поликарбонатните пластмаси, които се използват за направата на бутилки за вода и консерви. Възможно е дори малко количество от синтетичния естроген да има и в термално обработената хартия за касови бележки.

Бисфенол А се използва в кутии, бутилки и най-вече консерви. По този начин той може да проникне в храната. Всяка консерва, която е кисела, солена или мазна съдържа химичното вещество. Такива консервни храни са например: кокосовото мляко, доматите, рибата, супата и зеленчуците. Американско проучване установи, че в 93% от изследваните 2500 човека има следи от бисфенол А.

Широкото разпространение на синтетичния естроген повдига въпроса доколко неговата употреба е опасна за здравето на хората. Химичните вещества могат да доведат до различни здравословни проблеми като затлъстяване, рак, репродуктивни смущения. В САЩ се правят постъпления да се забрани съдържанието на бисфенол А в опаковките за храни. В нашата страна това едва ли ще се случи скоро, затова имайте предвид следните неща:

1. Винаги избирайте купи за храни, които са обозначени с „BPA free“ (без бисфенол А).

2. Избирайте кутии, които са от стъкло, порцелан или неръждаема стомана, вместо тези от алуминий и пластмаса.

3. Не купувайте пластмасови бутилки, на чието дъно има рециклиращи символи 3 или 7. Номер 6 също е опасен, но поради други причини.

4. Никога не слагайте пластмасови съдове в микровълновата.

5. Никога не използвайте повторно пластмасови купи, които не са обозначени с „BPA free“.

Три вида пластмасови контейнери, които трябва да избягвате:

1. ПВЦ – възможен канцероген. Съдовете, обозначени с номер 3 могат да освобождават токсини в храната и напитките. Рискът се повишава, ако тези храни се мият в съдомиална машина, нагряват се или се замразяват.

2. Стиропор. Пластмаси с номер 6, които добавят токсини в храната при топлинна обработка.

3. Други. Срещат се в бебешките шишета, бутилки за вода и хранителни купи. Те съдържат бисфенол А, който може да доведе до нервни и поведенчески проблеми при децата. Синтетичният хормон може да стимулира преждевременно пубертета.

Снимка: livestrong.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари