IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които повишават качеството на спермата

26 юни 2013 12 00

И кои са симптомите за нисък брой сперматозоиди

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато двойките се опитват да създадат дете, фокусът често пада върху жената и нейното здраве. Въпреки това, според лекарите, безплодието е по вина на мъжа при около половината от всички случаи на проблеми с фертилността. Преди зачеването мъжете трябва да следват балансирана диета, да спортуват редовно и да се въздържат от пушене и пиене на алкохол. Храните, изброени по-долу, могат естествено да увеличат броя на сперматозоидите. А ето и кои са те:

Цитрусови плодове

Антиоксидантите, като витамин С, в цитрусовите плодове могат да увеличат броя на сперматозоидите. Пийте фрешове от портокали и грейпфрути, за да осигурите този ефект. Мъжете, които не обичат плодови сокове, могат да си изцеждат по няколко капки пресен лимонов сок във водата.

Домати

Доматите съдържат ликопен, който също повишава броя на сперматозоидите. Тъй като ликопенът се намира и в кетчупа, и в различните маринати с домати, повечето мъже няма да се нуждаят от много насърчение, за да добавят тези продукти към менюто си.

Боб

Дефицит на цинк е една от водещите причини за мъжкия стерилитет. Фасулът е универсален вегетариански източник на цинк. За да избегнете скучното ястие от варен боб или боб на фурна, измислете по-творчески гозби с боб, например в комбинация с такос, пуешко и хумус.

Ядки

Ядките са страхотни за повишаване на броя на сперматозоидите, защото също съдържат цинк и антиоксиданта витамин E. Опитайте се да хапвате по една шепа безсолни ядки като например бадеми и то всеки ден.

Стриди

Стридите са едни от най-добрите източници на цинк, но приемът на твърде много цинк също може да бъде проблематичен, затова не прекалявайте с тази храна.

Месо

Червеното месо и пуешкото са други източници на цинк. Те не съдържат толкова много от него, колкото стридите, но пък са по-достъпна и лесна за консумация храна. Избягвайте преработените деликатесни меса, които имат високо съдържание на сол и консерванти. Тъй като червеното месо е с високо съдържание на наситени мазнини, придържайте се само към една порция на седмица.

Ечемик

Ечемикът също е здравословен вегетариански източник на цинк. Освен това е икономична храна.

Тон

Рибата тон съдържа селен, който също увеличава броя на сперматозоидите. Мъжете, които консумират риба тон редовно, трябва да се придържат към консервирания вид. Той съдържа по-малко живак от прясната риба тон.

Яйца

Яйцата съдържат две съставки, известни за повишаване на броя на сперматозоидите - витамин B12 и селен. Тъй като често е трудно да намерите време да си направите омлет за закуска, можете да си приготвяте твърдо-сварени яйца и да ги хапвате в движение.

Броколи

Повечето хора знаят, че фолиевата киселина е от жизненоважно значение за жените преди зачеване, както и по време на бременността. Освен това, по отношение на броя на сперматозоидите, тя може да бъде полезна и на мъжете. Броколите са един от най-добрите източници на фолиева киселина. Опитайте се да добавите този зеленчук към салатите и ястията си като гарнитура. Другите големи източници на фолиева киселина са аспержите и портокаловият сок.

Симптоми за нисък брой сперматозоиди

Снимка: Dreamstime

Ниският брой сперматозоиди може да бъде източник на разочарование за всяка двойка, която се опитва да изгради семейство. В много случаи, този проблем може да бъде разрешен само чрез промени в диетата, стила на живот, сексуалните практики и вида на бельото. Ниският брой сперматозоиди не се свързва със сексуални проблеми или ниско либидо, а по-скоро се отнася към обема и качеството на спермата, която мъжът произвежда.

1. Жената не забременява

Основният симптом за нисък брой сперматозоиди е невъзможността да направите бебе на партньорката си в рамките на една година. Лекарите определят една година като разумен период от време, в което двойката да се опитва да зачене дете. Некачествената сперма е едно от основните предизвикателства, пред което бездетните двойки се изправят.

2. Слабо окосмяване по лицето

Ниският брой сперматозоиди може да е причинен от хормонални проблеми, а един от знаците за това е липсата на окосмяване по лицето. Някои мъже трябва да се бръснат по веднъж на ден, а други да имат нужда от бръснене два пъти седмично. Обикновено това не е показател за нисък брой на сперматозоиди. Въпреки това, ако забележите, че окосмяването ви е станало по-слабо от преди време, направете си хормонални изследвания.

3. Липса на добра мускулатура

Това е друг знак за нисък брой на сперматозоидите, причинен от хормонални проблеми. Понякога става въпрос за генетични проблеми или болест на хипофизната жлеза, но това е доста рядко явление. В повечето случаи, когато един мъж има некачествена сперма, единственият симптом е невъзможността да създаде деца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари